Terrortámadás a török belügyminisztériumnál, több ember meghalt

2023.10.01. 10:25 Módosítva: 2023.10.01. 10:48

A török TGRT Haber csatorna honlapja azt írta, hogy helyi idő szerint reggel 9.30 körül lövöldözést, valamint egy hangos robbanást lehetett hallani Ankarában a török belügyminisztérium, valamint a török parlament közelében. A közösségi médiában megjelent egy felvétel, amelyen ez hallható is. 

A TGRT Haber szerint a helyszíni felvételeken látható a belügyminisztérium épülete előtt egy betört ablakú autó is. 

Ali Yerlikaya török belügyminiszter nem sokkal később azt közölte egy közösségi médiás posztban, hogy terrortámadás történt az épületnél. Állítása szerint

két terrorista parkolta le az autót az épület előtt, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másikat pedig „semlegesítették”.

Hogy a semlegesített személy meghalt-e vagy elfogták, azt egyelőre nem tudni a bejelentés alapján. A miniszter hozzátette, hogy az incidensben két rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett, nekik jobbulást kívánt.

A TGRT Haber szerint különleges műveleti egységek, mentősök és tűzoltók is a helyszínen vannak, ez szintén látszik néhány helyszíni videón. 

Továbbá egy fotón az is látható, hogy a belügyminisztérium épületében keletkezett némi kár.

A török parlament vasárnap ül össze ismét a nyári szünet után, de nem tudni, hogy a mostani esetnek van-e köze ehhez az eseményhez. Az incidens miatt az ankarai ügyészség hivatalos vizsgálatot indított. 

Megjelent egy videó magáról a robbanásról is

Mindeközben egy olyan helyszíni felvétel is napvilágot látott, amelyen a robbanás konkrét pillanata is látható. 

Úgy tudni, hogy a helyszínen találtak egy rakétavetőt is, amelyről azt feltételezik, hogy egy orosz gyártmányú RPO-A Smel lehet. Ebből a fegyverből az oroszok sok darabot szállítottak a polgárháborús Szíriába, és az Aszad-kormányzat katonái mellett juthatott belőlük a Kurd Népvédelmi Egységekhez (YPG) is. Ez utóbbi a törökök halálos ellenségének számít, számos katonai műveletet végrehajtottak ellenük az utóbbi években. 

Irányított robbantásokat hajtanak végre; meghalhatott a másik merénylő is

Az al-Dzsazíra azt írja, hogy mind a parlament, mind a belügyminisztérium épületénél szigorították a biztonsági ellenőrzéseket, de jelen állás szerint a parlament továbbra is összeül helyi idő szerint délután 2-kor. Az ülésen Recep Tayyip Erdogan török elnök megnyitóbeszédet mond.

Arról is beszámoltak, hogy az incidens után is robbantásokat lehetett hallani, de ezek már irányított robbantások voltak: a hatóságiak olyan csomagokat robbantottak fel a műveleti helyszínen, melyeket lehetséges robbanóanyagként azonosítottak.

Mindeközben vannak arra utaló jelek, hogy a másik merénylő is meghalhatott. A közösségi médiában megjelent egy fotó, amelyen egy letakart arcú, de ép holttest látható a helyszínen kezében egy lőfegyverrel, és ezt egyesek a „semlegesített” merénylőként azonosították (akit szerintük a török rendőrök lőhettek le). 

A rendőrök nincsenek életveszélyben, viszont egy harmadik embert megöltek az elkövetők 

Ali Yerlikaya utóbb közölte, hogy a két sérült rendőr nincs életveszélyben. Egy névtelenséget kérő, magas rangú török tisztviselő azonban a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy az elkövetők egy lopott járművet használtak a merénylethez.

Az autót Kayseri városában (Ankarától 260 kilométerre) lopták el, a vezetőjét pedig megölték.

Ugyanez a török tisztviselő azt is elárulta, hogy a rendőrök egyike a repeszek miatt szenvedett sérülést a robbanás idején.

Mindeközben az X-en (korábbi Twitter) egy videó is megjelent, amelyen állítólag a sérült rendőrök egyike látható.

Az al-Dzsazíra szerint a mostani eset az első terrortámadás volt Ankarában 2016 óta. 2015-ben és 2016-ban a Kurd Munkáspárt (PKK) és az Iszlám Állam hajtott végre hasonló terrorcselekményeket. A legsúlyosabb incidens az összesen 109 halálos áldozatot követelő, 2015. októberi merénylet volt.