18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy csoport grönlandi nő azt állítja, tudtuk nélkül látták el őket fogamzásgátlóval

2023.10.03. 06:21

A 67 nőből álló csoport – köztük több 12 éves – tagjai azt mondták, hogy dán orvosok IUD-t helyeztek fel nekik, hogy így próbálják meg csökkenteni Grönland népességét.

A nők 300 ezer dán korona (több mint 15 millió forint) értékben követelnek kártérítést a kormányától jogsértés címen. Ha a kabinet ennek nem tesz eleget, a nők azt tervezik, hogy bíróság elé viszik az ügyüket.

Naja Lyberth hat évvel ezelőtt elsőként állította, hogy egy iskolai orvosi vizsgálat alkalmával helyezték fel neki a fogamzásgátló tekercset a beleegyezése nélkül.

„Az ügyvédjeink nagyon biztosak abban, hogy az állam megsértette emberi jogainkat és a törvényt” – mondta a pszichológus, nőjogi aktivista, akinek azóta már született gyermeke.

Állítása szerint sok érintettnek súlyos fájdalma, belső vérzése és hasi fertőzése is volt, ráadásul sokuknak el kellett távolítani a méhét, vagy vesztették el a gyermekvállalás képességét.

Miután Lyberth nyilvánosan megosztotta történetét, több évbe telt, mire a botrány felkeltette a közvélemény figyelmét Dániában egy közszolgálati podcastsorozatnak köszönhetően. 

2023 elején a dán állam és a grönlandi kormány pártatlan vizsgálatot indított az ügyben és egyéb terhességmegelőzési gyakorlatokban, amelyeket Grönlandon 1960 és 1991 között hajtottak végre, amikor az autonóm terület visszavette az egészségügyi ágazat irányítását.  A vizsgálat eredményeit legkésőbb 2025 májusában kell közzétenni – írja a The Guardian.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.