Rakéta talált el egy élelmiszerboltot Ukrajnában, átlépte az ötvenet a halottak száma

2023.10.05. 15:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Oleg Szinegubov, a Harkivi terület kormányzója a közösségi oldalán arról számolt be, hogy orosz csapatok csapást mértek egy kávézóra és élelmiszerboltra a Harkivi terület Kupjanszki járásában. A támadás következtében legalább 51 ember meghalt, köztük egy hatéves kisfiú.

Az ukrán elnök „brutális orosz bűncselekménynek és abszolút szándékos terrortámadásnak” nevezte a csapást. Volodimir Zelenszkij részvétét nyilvánította ki az áldozatok hozzátartozóinak, és elmondta, hogy a sebesültek már orvosi segítségben részesülnek.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz terrornak véget kell vetni, és mindenki, aki segít Oroszországnak kijátszani a szankciókat, bűnöző. 

Mindenki, aki eddig Oroszországot támogatta, a gonoszt támogatja. Oroszországnak erre és a hasonló terrortámadásokra csak egy dolog miatt van szüksége: hogy népirtó agresszióját az egész világ számára új normává tegye

– fogalmazott az ukrán elnök, hozzátéve, hogy Ukrajna „abszolút tisztességesen és erőteljesen” fog válaszolni „a terroristáknak”.

Oleg Szinegubov harkivi kormányzó közölte, hogy a támadás helyi idő szerint 13 óra 15 perckor történt Hroza településen. Hozzátette, hogy a romok alól egy hatéves kisfiú holtteste is előkerült.

Hat ember, köztük egy gyermek megsérült. A mentősök biztosítják számukra a szükséges segítséget. A mentési munkálatok a helyszínen folytatódnak

– fogalmazott a kormányzó.

A Kupjanszki járási ügyészség a Harkivi Kerületi Ügyészség útmutatása alapján előzetes vizsgálatot indított a háborús törvények és szokások megsértésének ténye miatt, szándékos emberöléssel párosulva – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki élő hírfolyamunkat itt találja.