Vlagyimir Putyin: Nem mi kezdtük az úgynevezett háborút Ukrajnában, épp ellenkezőleg

2023.10.05. 16:42
Az orosz elnök csütörtökön a Valdai Fórumon mondott beszédében többek között arról beszélt, hogy Oroszország egy új világrend megteremtésén dolgozik.

„Nem mi kezdtük az úgynevezett háborút Ukrajnában. Épp ellenkezőleg, megpróbáljuk befejezni” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Valdai Fórumon.

Beszédét – amelyet az mk.ru szemlézett – a rendezvény fontosságának hangsúlyozásával kezdte, mivel szerinte Oroszország „lényegében egy új világ építésének feladata” előtt áll. Kiemelte, hogy országa a Szovjetunió összeomlása utáni legnehezebb időszakon van túl, és bekapcsolódtak egy új, számukra igazságosnak tűnő világrend megteremtésébe.

Senki sem akart meghallani és meghallgatni minket, senki. Nyugati partnereink arroganciája egyszerűen túlmutatott a skálán

– fogalmazott az elnök.

Putyin az ukrajnai háborúval kapcsolatban arról beszélt, hogy nem szerveztek államcsínyt, és nem próbálták Donbászt ágyúzással és bombázással engedelmességre kényszeríteni. „Emberek millióinak lehet átmosni az agyát. De mindenki tudja, mi történt valójában” – tette hozzá.

Oroszország hatalmas területével kapcsolatban kijelentette, hogy nem áll érdekükben újabb területek meghódítása, mert „még fejlődniük és felfedezniük is kell”. De megjegyezte, hogy az ukrajnai különleges műveletre azért van szükség, hogy a „nyugati agresszióval” szemben fellépjenek.

Szerinte a Nyugat elvesztette a realitásérzékét, és ellenséget csinál azokból, akik nem hajlandók követni az irányvonalát. Egyúttal dicséretesnek nevezte az indiai hatóságok függetlenségét, bár szerinte a Nyugat most „hízeleg” az országnak, és ellenséget próbál formálni a muszlimokból és Kínából.

Kiemelte, hogy a Nyugat és főleg az Egyesült Államok nem csak szabályokat hoz, hanem utasítást is ad arra, hogyan kell viselkedni, ami szerinte egyértelműen gyarmati gondolkodásmód.

Itt az ideje, hogy megszabaduljunk ettől a gyarmati gondolkodásmódtól

– tette hozzá.

Oroszország kész szembeszállni az erőszakkal

Az új világrenddel kapcsolatban az orosz elnök kifejtette, hogy Oroszország egy nyitott, összekapcsolódó világban akar élni, ahol senki nem emel korlátokat az emberek elé.

Azt akarjuk, hogy a világ sokszínűsége legyen az alap. Tilos lenne ráerőltetni az emberekre, hogyan éljenek, hogyan érezzék magukat. A maximális reprezentativitás mellett vagyunk. A jövő világa a kollektív döntések világa

– fogalmazott Putyin.

Hozzátette, hogy az egyetemes biztonságra, az igazságosságra, az egyenlőségre törekszik, és megszabadítaná a nemzetközi kapcsolatokat „a blokkokban gondolkodó megközelítésektől és a gyarmati korszak örökségétől”.

„A kizsákmányolás kora a múlté. Mindenkinek hozzáférést kell biztosítani a juttatásokhoz. Oroszország kész volt és kész lesz keményen szembeszállni azokkal, akik a diktatúra és az erőszak elveit vallják. Bízunk abban, hogy létrejön a többpólusú világ” – zárta beszédét az orosz elnök.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki élő hírfolyamunkat itt találja.