Így buktak meg a hírhedt orosz katonai vezetők az ukrajnai háborúban

2023.10.06. 06:29
Az Ukrajna elleni háború kezdete óta rengeteg változás történt az Orosz Föderáció katonai vezetésében. Az orosz hadsereg számos hírhedt tábornokát menesztették.

2022 februárja óta legalább 12 orosz tábornok vagy magas beosztású katonai vezető búcsúzott tisztségétől. A katonai vezetők közül olyan ismert személyek távoztak, mint Valerij Geraszimov, Alekszandr Lapin vagy Szergej Szurovikin.

Az RBC-Ukrajna felidézte az orosz hadsereg hírhedt tábornokait, akiktől végül megszabadult Putyin.

Szergej Szurovikin: Armageddon tábornok

Az orosz légierő korábbi vezetője a békés szíriai városok szőnyegbombázásairól vált híressé, amiért az „Armageddon tábornok” becenevet is megkapta. Putyin 2022 októberében nevezte ki Szurovikint az ukrajnai megszálló erők parancsnokává. 

A Kremltől azt a feladatot kapta, hogy meggyötörje az ukrán infrastruktúrát. Habár számos elektromos hálózat ellen indított támadást, a folyamatos áramszünet ellenére is túlélt az ukrán energiaszektor, Szurovikint pedig 2023 januárjában leváltották.

Orosz médiaértesülések szerint Szergej Szurovikin vezérezredest augusztusban letartóztatták, ugyanis segíthette a Wagner-csoport lázadását. Azóta csak különféle híresztelések láttak napvilágot róla: egy orosz tisztviselő azt mondta, hogy pihen, más jelentések szerint pedig házi őrizetben volt. Legutóbb Algériában tűnt fel.

Mihail Mizincev: Mariupol mészárosa

Mihail Mizincev a Szíriában tanúsított kegyetlenségéről vált híressé, taktikáját Mariupolban is alkalmazta, így ragadt rá a „Mariupol mészárosa” megnevezés. Mihail Mizincevet 2022 szeptemberében nevezte ki Vlagyimir Putyin a védelmi miniszter helyettesévé.

A kinevezés azonban úgy tűnik, 2023 áprilisáig tartott. A vezető a Wagner-lázadás idején – Szurovikinhez hasonlóan – Prigozsin oldalát választotta, amiért később őrizetbe is vették. Mizincevről azóta sincs információ.

Alekszandr Lapin: a háborúban elvesztett felszerelések rekordere

A vezérezredes hamar felkerült a Kreml „nemkívánatos személyek” listájára. Az orosz kormányzat Alekszandr Lapin vezérezredest nevezte ki a régióban végrehajtott „terrorellenes művelet” parancsnokává. Később a háborúban elvesztett felszerelések rekorderének is nevezték.

Lapin nevéhez köthető néhány korábbi kudarc is az ukrajnai háborúból (Lapint ezek miatt tavaly novemberben le is váltották).

Rusztam Muradov: a biztos halál megrendelője  

Rusztam Muradov vezérezredest áprilisban menesztették: sajtóértesülések szerint a Vuhledar bányaváros elleni, januárban történt katasztrofális offenzíva miatt történt. A támadás rengeteg orosz áldozatot követelt, és értékes katonai felszerelések elvesztéséhez is vezetett. Kudarca után többen a „biztos halál megrendelőjének” nevezték.

Alekszander Dvornyikov: az „aleppói mészáros” 

Dvornyikov tavaly áprilisban vezette az Ukrajna elleni offenzívát.  A kinevezést nyilvánosan nem jelentették be. Dvornyikov Szíriában kegyetlen műveleteket hajtott végre, ezért az „aleppói mészáros” becenevet viselte.

A Kreml szerint szimbolikusan el kellett volna foglalniuk május 9. előtt a donyecki régió teljes területét, azonban tervük kudarcot vallott. Dvornyikovot hamar lecserélték a vezetés éléről.

Valerij Geraszimov: a Wagner-lázadás egyik célpontja 

Valerij Geraszimov 2012 óta változatlanul volt az Orosz Föderáció vezérkari főnöke. A júniusi Wagner-lázadás kirobbanásakor Prigozsin azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy halálos rakétacsapást mértek a megszállt ukrán területeken tartózkodó erőire.

Akkor a Wagner-vezér megfogadta, elmegy a végsőkig, hogy megbuktassa az orosz katonai vezetést, köztük Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Prigozsin lázadásánál is felmerült, hamarosan változás állhat be az orosz hadvezetésben: a sajtóban Sojgu helyére már bedobták Alekszej Gyumin, a tulai régió kormányzójának nevét, de már Geraszimov leváltása is felmerült állítólag. Ugyanakkor, hogy mi lehet majd a sorsuk, jelenleg csak Vlagyimir Putyin tudhatja (bár a jelek egyelőre arra utalnak, hogy Geraszimov maradhat a helyén).

Jevgenyij Prigozsin bele is halt a bukásba

A Wagner-vezér Putyin „szakácsából” vált az ellenségévé. Putyin számára Prigozsin már nem eszközzé, hanem veszélyforrássá vált: a lázadása miatt nem tudott már megbízni benne, emellett elképzelhető, hogy a különböző hadurakkal és korrupt vezetőkkel jó kapcsolatokat ápoló Prigozsinnak más céljai lehettek Afrikában, mint Putyinnak.

A júniusi sikertelen lázadás után az orosz oligarcha cégbirodalmának katonai ágazata szinte megszűnt létezni Oroszországban és Ukrajnában. A világ leghírhedtebb privát katonai cégének vezetője ezután egy rejtélyes repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.

A Wagner-csoport volt eddig az orosz külpolitika ökle ott, ahol Moszkva nem akart nyilvánosan fellépni. Prigozsin halálával azonban a csoport szerepe, jövőbeni feladatai kétségessé váltak.