Palesztin fegyveresekkel végeztek izraeli katonák Ciszjordániában

2023.10.06. 09:16
Tűzharcban megöltek két palesztin fegyverest, öt izraeli katona pedig megsebesült csütörtök reggel Ciszjordánia északnyugati részén, Tulkarem közelében – jelentette a helyi média csütörtök reggel.

A palesztinok robbanószerkezeteket is bevetettek, amikor az izraeli csapatok letartóztattak egy palesztint az 1948-as tűzszüneti vonal mellett, Ciszjordánia határán fekvő Tulkaremben tartott hajnali razzián. Amikor a csapatok elhagyták a várost, gránátot dobtak feléjük, öt izraeli katona megsebesült, hárman súlyosan.

Nem sokkal ezután két palesztin fegyveres tüzet nyitott elhaladó kocsijából egy izraeli motorosra az Avné Hefec nevű telepesfalunál, Szamáriában, szintén Tulkarem közelében. Az izraeli csapatok üldözőbe vették, majd tűzharcban agyonlőtték őket a Sufa nevű palesztin falu mellett. Az autóban egy M16-os gépkarabélyt és lőszereket találtak.

Éjjel a palesztinok lakta Nabluszban, Ciszjordánia északi részén szintén összecsapások törtek ki a palesztinok és az izraeli katonák között. Mintegy háromezer ultraortodox zsidó hívő látogatott el mintegy negyven autóbusszal éjjel a bibliai József hagyomány szerint ott található sírjához az izraeli biztonságiak szigorú biztosításával.

A sírnál több tucat palesztin tiltakozásul gumiabroncsokat égetett és szemeteseket gyújtott fel, majd robbanószerkezeteket is használtak, s egy izraeli katonát könnyebben megsebesítettek.

Jelen volt József sírjánál a Szamária izraeli telepeseinek önkormányzatát vezető Joszi Dagan is.

A szamáriai települések a terrorizmus és a terrortámadások bonyolult korszakát élik. A kormánytól a nemzeti becsület határozott és egyértelmű válaszát várjuk a terrorizmussal szemben, építkezéseket és telepek létrehozását

– nyilatkozta.

Az elmúlt másfél évben megemelkedett az erőszakos összecsapások száma Ciszjordániában, megszaporodtak az izraeli civilek és katonák elleni palesztin lövöldözések, a katonaság szinte éjszakánként razziákat tart körözött palesztinok elfogására, s több alkalommal megtorló akciókat hajtottak végre szélsőséges zsidó telepesek palesztinok ellen.