Erős földrengés rázta meg Afganisztánt, sokan meghaltak

2023.10.07. 16:42
6,3-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat délelőtt 11 órakor Nyugat-Afganisztánt. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata a földrengést az iráni határ közelében lévő Herat városától mintegy 40 kilométerre regisztrálta.

A földrengés következtében számos épület megsérült, sokan a romok alatt rekedtek. A hatóságok eddig tizenöt halottról és 78 sérültről tudnak. A kezdeti földrengést három utórengés követte – írja a BBC.

Egy helyi lakos a lapnak elmondta, hogy éppen az irodájában volt, amikor az épület hirtelen rázkódni kezdett.

A vakolat elkezdett potyogni, a falak megrepedtek, majd néhány fal és épületrész összeomlott. Nem tudok kapcsolatba lépni a családommal. Rettenetesen aggódom és félek. Borzasztó volt

– fogalmazott a férfi.

A lap úgy tudja, a város kórházában több mint 70 sérültet ápolnak.

Herat az iráni határtól 120 kilométerre keletre található, és Afganisztán kulturális fővárosaként tartják számon. A Világbank 2019-es adatai szerint 1,9 millió ember él a tartományban.

Az országot gyakran sújtják földrengések – különösen a Hindukus hegységben, mivel az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik.

Tavaly júniusban Paktika tartományt 5,9-es erősségű rengés sújtotta, amely több mint 1000 ember halálát okozta, és több tízezret hagyott otthon nélkül.

Mexikóban is rengett a föld

Péntek éjjel 5,9-es erősségű földrengést regisztráltak Mexikó déli részén, ami miatt még Mexikóvárosban is riasztást adtak ki. Az amerikai földtani intézet szerint a rengés helyi idő szerint nem sokkal este 11 óra után történt a déli Oaxaca államban található Matias Romero város közelében. A földrengés 108 kilométeres mélységben volt.

Salomón Jara Cruz, Oaxaca kormányzója az X közösségimédia-platformon keresztül nyugalomra intett, és közölte, hogy az állam tisztviselői ellenőrzik, hogy a földrengésnek milyen hatásai vannak az állam egész területén.

A szomszédos Veracruz államban a polgári védelmi ügynökség közölte, hogy a földrengés egyes területeken érezhető volt, de az első jelentések szerint senki sem sérült meg, és károkról sem tudni.

A földrengés Mexikóvárosban szeizmikus riasztást váltott ki, amely miatt a lakosok az utcára rohantak, de a legtöbb területen nem érezték a rengést – írja az ABC News.