A börtönben végeztek az ecuadori elnökjelölt gyilkossági ügyének gyanúsítottjaival, minden szálat elvarrtak

2023.10.07. 08:03
Hat kolumbiai állampolgárságú férfit öltek meg pénteken Ecuador egyik börtönében, akiknek a gyanú szerint közük volt Fernando Villavicencio elnökjelölt augusztusi meggyilkolásához. Az illetékes börtön bővebb információkat nem közölt a gyilkosságról. A választás második fordulóját október harmadik vasárnap tartják a dél-amerikai országban, ahol a kampány korántsem volt nyugodt.

Megölték a börtönben azt a hat gyanúsítottat, akik a hatóságok szerint részt vettek Fernando Villavicencio korrupcióellenes ecuadori elnökjelölt augusztusi meggyilkolásában. A meggyilkolt férfiak közül valamennyien kolumbiai állampolgárok – írja a The Guardian.

Az illetékes börtönhivatal közlése szerint a gyilkosságok pénteken történtek a Guayaquillben található büntetés-végrehajtási intézetben, a történteket az ecuadori kormány gyorsan el is ítélte. További részletek a gyilkosságról egyelőre nem derültek ki.

Guillermo Lasso leköszönő ecuadori elnök a X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett bejegyzésében azt írta: ki fog derülni az igazság, így bűnrészesség és eltussolás sem akadályozhatja a gyilkosságok felderítését.

Fernando Villavicenciót, aki hazájában elismert újságírónak számított, kevesebb mint két héttel az általános választások első fordulója előtt lőttek le, miután elhagyta azt a kampányeseményt, amelyet a fővárosban, Quitóban tartottak. A hat kolumbiait a gyilkosság másnapján tartóztatta le a rendőrség, hetedik társukat lelőttek, a többieket később tartóztatták le.

Az ecuadori szavazás második fordulóját a tervek szerint október 15-én tartják, amely a több erőszakos incidenssel tarkított választási ciklus csúcspontja.