Putyin megölését tervezhették, egy karaokebárban buktak le

2023.10.07. 05:59

Egy orosz, hírszerzési hírekkel foglalkozó Telegram-csatorna, a VChK-OGPU arról számolt be, hogy egy Mihail Jurcsenkóként azonosított férfi felhívta az orosz belügyminisztériumot, majd közölte: egy karaokebárban egy másik férfi azt mondta neki, hogy meg akarják ölni Putyint − írja az Insider

A jelentés szerint a férfi azt mondta Jurcsenkónak, hogy parancsot kapott Putyin „eltávolítására”, és mutatott neki egy piros szolgálati igazolványt. Az nem világos, hogy az igazolvány szerint a férfi melyik ügynökségnek dolgozott.

Jurcsenko elmondta a minisztériumi tisztviselőknek, hogy a férfival egy Honey nevű karaokeklubban találkozott a Moszkvától délre fekvő Csehov városában. Ezután hosszasan beszélgettek „a háborúról és a jövőbeli oroszországi életről”, és eközben a férfi beszámolt neki arról, hogy likvidálnia kell Vlagyimir Putyint.

Jurcsenko napokig aggódott e miatt a beszélgetés miatt, végül úgy döntött, hogy beszámol a történtekről − áll a Telegram-csatorna jelentésében.

Az orosz biztonsági erők napokig keresték ezt a férfit (arról nincs hír, hogy megtalálták volna). 

A VChK-OGPU híreket oszt meg Oroszországból, és azt állítja, hogy információit az orosz rendőrség és a katonai szervek forrásaiból szerzi, de az értesüléseik nehezen ellenőrizhetők.

Putyin retteg

Bár a Telegram-jelentés szerint az orosz elnök népszerű a különböző orosz ügynökségek alkalmazottai körében,

Putyin állítólag paranoiásan fél attól, hogy meggyilkolják.

Egy volt biztonsági tisztje szeptemberben azt mondta: Putyin annyira retteg, hogy magánstrandján fegyveres búvárokkal keresteti a potenciális merénylőket, és szándékosan hamis utazási információkat ad saját testőreinek.

Ukrajna legfőbb katonai hírszerző tisztviselője 2022 májusában azt mondta, hogy Putyin nemrég túlélt egy merényletkísérletet. De nemcsak belőle, hanem a közeli híveiből is célpont válhat.