Hat falu omlott össze, emberek százai a romok alatt rekedtek Afganisztánban

2023.10.08. 09:33
Több mint kétezerre emelkedett az Afganisztán nyugati részét megrázó erős földrengések áldozatainak száma – közölte vasárnap a tálib kormány szóvivője. Hozzátette, országukban ez volt az elmúlt húsz év leghalálosabb földrengése.

Mint írtuk, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat délelőtt 11 órakor Nyugat-Afganisztánt. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata a földrengést az iráni határ közelében lévő Herat városától mintegy 40 kilométerre regisztrálta. A földrengés következtében számos épület megsérült, sokan a romok alatt rekedtek.

A hatóságok kezdetben 15 halottról és 78 sérültről tudtak, azonban 

vasárnapra kétezerre nőtt a halálos áldozatok szÁma, és több százra a sebesülteké.

– írta az AP News.

Abdul Wahid Rayan, az afgán információs és kulturális minisztérium szóvivője közölte, körülbelül hat falu omlott össze, és emberek százai haltak meg a romok alatt. A helyi hatóságok arra számítanak, hogy az áldozatok száma növekedni fog.

Herat az iráni határtól 120 kilométerre keletre található, és Afganisztán kulturális fővárosaként tartják számon. A Világbank 2019-es adatai szerint 1,9 millió ember él a tartományban.

Az országot gyakran sújtják földrengések – különösen a Hindukus hegységben, mivel az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik.

Tavaly júniusban Paktika tartományt 5,9-es erősségű rengés sújtotta, amely több mint 1000 ember halálát okozta, és több tízezret hagyott otthon nélkül.