Újabb erős földrengés rázta meg Afganisztánt

2023.10.11. 08:24
Újabb erős földrengés rázta meg szerda reggel Nyugat-Afganisztán egy részét, miután egy korábbi rengés több mint kétezer halálos áldozatot követelt és egész falvakat tett a földdel egyenlővé.

Mint írtuk, a legutóbbi, 6,3-as erősségű földrengés az amerikai földtani intézet szerint mintegy 28 kilométerre Herát tartomány azonos nevű székhelyétől, és 10 kilométer mélyen volt.

A szombati rengés epicentruma a tartományi székhelytől mintegy 40 kilométerre északnyugatra volt, és az azt követő több utórengés is erős volt, köztük egy újabb 6,3-as erősségű.

Tálib tisztviselők szerint több mint kétezren haltak meg Herát-szerte az első rengések után. Később azt mondták, hogy a rengéseknek több ezer halálos áldozata és sebesültje volt, de az áldozatok számát nem pontosították.

A legutóbbi rengés áldozatairól és kárairól a hatóságok nem tudtak azonnal tájékoztatást adni. Kevés ép épület maradt Náib Rafi településen, amelynek korábban mintegy 2500 lakosa volt. Az emberek azt mondták, szinte senki sem maradt életben azokon a férfiakon kívül, akik a rengés idején kint dolgoztak.

A tálibok közlése szerint 20 faluban mintegy kétezer ház semmisült meg.

A rengések által sújtott területen mindössze egyetlen, kormány által működtetett kórház van.