Figyelmeztetést kapott Elon Musk az EU-tól

2023.10.11. 08:06
Az EU figyelmeztette Elon Muskot, hogy az X-et „dezinformáció terjesztésére” használják a Hamász Izrael elleni támadása után. A korábban Twitter néven ismert oldalon közzétett bejegyzésében a blokk ipari vezetője azt mondta, a figyelmeztetések ellenére nem távolították el az „erőszakos és terrorista tartalmakat” − ahogy azt az uniós jogszabályok előírják.

Elon Musk azt mondta, cége megtette a kötelező lépéseket és többek között eltávolította a Hamászhoz kapcsolódó újonnan létrehozott fiókokat. Kérte az EU-t, hogy sorolja fel az állítólagos jogsértéseket, amelyeket az utóbbi időben elkövettek – írja a BBC.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa nem részletezte, hogy Musknak írt levelében milyen dezinformációra utalt. Azt azonban elmondta, hogy „hamis és manipulált képek és tények esetei széles körben jelentek meg a közösségi médiaplatformon”.

Ezért arra kérem, hogy sürgősen biztosítsa rendszerei hatékonyságát és a meghozott válságintézkedésekről számoljon be a csapatomnak

– írta levelében, amelyet a közösségi médiában osztott meg.

Levele napokkal azután érkezett, hogy a Hamász palesztin fegyveres csoport támadást intézett Izrael ellen, több száz lakost megölve és több tucat túszt ejtve. Válaszul az izraeli erők rakétacsapások hullámait indították Gázára, amelyekben több mint 900 ember vesztette életét.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) a nagy technológiai platformok felhasználóinak védelmét szolgálja. A jogszabály tavaly novemberben lépett hatályba, de a cégek időt kaptak arra, hogy rendszerük megfeleljen a követelményeknek.

Április 25-én a bizottság megnevezte azokat a nagy – több mint 45 millió uniós felhasználóval rendelkező – online platformokat, amelyekre a legszigorúbb szabályok vonatkoznak majd, köztük az X-et. A törvény négy hónappal később, augusztusban lépett hatályba.

A szigorúbb szabályok értelmében a nagyobb cégeknek fel kell mérniük az általuk esetlegesen okozott kockázatokat, jelenteniük kell ezt az értékelést, és intézkedéseket kell hozniuk a probléma kezelésére.

A DSA betartásának elmulasztása akár a vállalat globális forgalmának 6 százalékát kitevő uniós bírságot, vagy akár a szolgáltatás felfüggesztését is eredményezheti.

Musk nem sokkal a vállalat 2022-es felvásárlása után feloszlatta a Twitter bizalmi és biztonsági tanácsát. A 2016-ban alakult önkéntes tanácsban mintegy 100 független csoport dolgozott, akik olyan kérdésekben adtak tanácsot, mint az önkárosítás, a gyermekbántalmazás és a gyűlöletbeszéd.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM