Felfoghatatlan csapás érte Izraelt, megrázó felvételek érkeztek

GettyImages-1711439748
2023.10.07. 13:57
Több ezer rakétával támadt a Hamász Izrael déli és középső részére. A halottak és a sebesültek száma folyamatosan nő. Az országban hadiállapotot és teljes mozgósítást rendeltek el, és mindenkit arra kértek, maradjon az óvóhelyek közelében.
  • A reggeli hírek még ötezer rakéta kilövéséről szóltak, ezek száma azonban folyamatosan nő. A BBC híradója már 7000 rakétát említ, amellyel Izrael déli és középső részét támadták a Hamász erői.
  • Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, utcai harcok folynak; többeket túszként tartanak fogva.
  • Izrael elrendelte a hadiállapotot és a teljes mozgósítást; délután összeül a biztonsági kabinet.
  • A legfrissebb jelentések szerint legalább százan meghaltak, több mint kilencszázan megsebesültek.
  • Több ország vezetője is elítélte a Hamász akcióját, köztük Orbán Viktor is.

A brutális támadásokról több felvétel is kering a közösségi oldalakon. A kártyavárként összeomló épületeken át az egészen morbid, halottakon táncoló Hamász-fegyveresekig minden megtalálható a világhálón.

Néhány brutális felvételt gyűjtöttünk össze, amelyek megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk! 

Izrael nemrég azt is közölte, hogy az elmúlt néhány óra leforgása alatt védelmi erőik több tucat vadászrepülőgépe mért csapást a Hamász létesítményeire. Ezzel 17 katonai létesítményt és négy operatív parancsnoki központot is támadás ért a Gázai övezetben.

Eközben egyre több Hamász-fegyveres érkezik Izraelbe, többen dzsipekkel, de akadtak olyanok is, akik fegyverrel a kezükben siklóernyőn érkeztek az országba. Több helyen bömbölnek a szirénák, ami miatt az óvóhelyekre menekültek az emberek. Köztük a rabbik is. Az alábbi felvételen éppen az látható, ahogyan a Siratófal és az Al-Aksza-mecset felől menekülnek.

Eközben már a kerítést is bontják a határon, annak buldózerrel estek neki.

Teljesen váratlan támadás

Egy ilyen brutális támadás után joggal merülhet fel a kérdés: hogyan lehetséges, hogy Izrael nem látta előre a közeledő sötét felhőket?

A Hamász tisztségviselői mindig azt mondják, hogy válaszolni fognak Izraelnek „az általunk választott időben és helyen”. De 

ennek a példátlan légi és szárazföldi támadásnak az időzítése teljesen váratlanul érte mind az izraelieket, mind a palesztinokat.

A két fél épp most tárgyalt a Katar, Egyiptom és az ENSZ közvetítésével létrejött tűzszünetről. Az izraeli média arról számolt be, hogy a Hamász ügynökei elfoglalták a határ menti Sderot város egyik rendőrőrsét, és több embert túszul ejtettek. A videókon egy anyát két csecsemőkorú gyermekével vezetnek el palesztinok, de látható felvétel egy sokkos állapotban lévő idős izraeli nőről is. Az alábbi videón pedig állítólag három, fogságba esett izraeli katona látható:

Az első jelentések szerint az izraeli rendőrség és hadsereg lassan reagált a támadásra, és több helyen is tűzharcok folynak.

A déli országrész főbb útjait lezárták, és a megszállt Ciszjordániában lévő és onnan kivezető ellenőrző pontokat lezárták. Az apró Gázai övezetben a lakosság, amelyet az elmúlt 16 év alatt négy háború is sújtott, további eszkalációra készül.

Jeruzsálemben is zavargások vannak

Jeruzsálemből, amelynek keleti fele megszállt palesztin területnek számít, valamint Ciszjordániából zavargásokról és erőszakról számoltak be. Majd al-Abassi, a kelet-jeruzsálemi Silwan, egy nyugtalan negyed lakója elmondta:

Fiatal férfiak vonultak zöld zászlókkal, a Hamász zászlajával, miután meghallották a reggeli híreket. Az izraeli katonák mindenhová könnygázt kezdtek lőni, és egy ház felgyulladt.

Arról is érkeztek jelentések, hogy egy palesztin megpróbált leszúrni egy biztonsági őrt a ciszjordániai Beit Aryeh településen. Az őr sértetlen maradt, a támadó állapota nem volt azonnal ismert.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt, a legújabb fejleményeket pedig itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

(Borítókép:   Kobi Wolf / Bloomberg / Getty Images)