18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szembenéztek a halállal, de most az intimitással kell megküzdeniük

2023.10.14. 17:49
Ukránok tízezrei szereztek súlyos sérüléseket a 2022-ben kirobbant orosz–ukrán háborúban. A katonák közül sokan kerekesszékbe kerültek, vagy protézisre szorulva tértek vissza a frontról. Ezek a sérülések – legyen szó végtagi amputációról, mozgássérültségről, agyi vagy arcsérülésekről – egész életüket megváltoztatják. A nyilvánosság minden katonát hősként ünnepel, azonban a magánéletükben innentől kezdve sokkal komolyabb harcot kell vívniuk ezekkel a változásokkal és azok következményeivel, ami kihat testi, szellemi és szerelmi életükre is.

Olga Rudnyeva, egy nyugat-ukrajnai rehabilitációs központ, a Superhumans vezérigazgatója elmondta, a júliusi kormányzati adatok szerint

2022 februárja óta 20 ezer ember – civil és katona – vesztette el legalább egy végtagját.

A felőrlő tüzérségi konfliktus jellegéből adódóan más sérülések is széles körben elterjedtek, beleértve az égési sérüléseket, a repesz- és lőtt sebeket. Továbbá mesélt egy kijevi székhelyű nonprofit szervezetről, a Veteran Hubról, amely olyan kézikönyveket fejlesztett ki a katonák számára, amik segítenek kezelni az őket ért testi és lelki traumákat, hogy ezek ne gátolják többé őket az egészséges intim élet folytatásában. 

Nagyon sokak nem tudják, hogyan kezeljék amputáció vagy egyéb komolyabb testi sérülés után a testüket, és ez erőteljes kihatással van a szexuális életükre

– fogalmazott Rudnyeva a The Washington Postnak.

Alaszka példája

Olga Rudnyeva egy Alaszka nevű veteránnal példálózott az ügyben, aki súlyos agyrázkódást szenvedett a fronton, aminek következtében hetekig hányt, és gyógyszereken élt. A férfi úgy fogalmazott,

állandó fájdalmaim voltak, gyűlöltem, hogy a páromnak így kell látnia. Megfordult a fejemben a szakítás, sőt az öngyilkosság is.

Párja mellette maradt a nehézségek ellenére is, és néhány hónappal később intim életük újra virágozhatott, többek között a kézikönyv segítségével. 

Nőknek és férfiaknak

A háború okozta traumák az intim viszony tekintetében mindkét nem számára megterhelők tudnak lenni. Ezért a szervezet úgy formálta meg az útmutatókat, hogy azok elérhetőek legyenek külön nőknek és férfiaknak is. 

A leírások és grafikák elmagyarázzák, hogyan változhat meg a szexuális élmény egy súlyosan sérült ember számára. Többek között arra is kitérve, hogyan működnek a különböző ópiáttartalmú gyógyszerek, amelyek rendkívül erős mellékhatásokkal járhatnak – mint például a libidó csökkenése vagy amputált sérült esetén a fantomfájdalmak. 

A kifejezetten nőknek címzett részek fontosnak tartják, hogy először próbáljanak alternatív módon közeledni partnerük felé (például: mozizás, közös főzés stb.), és segítsenek visszaépíteni kapcsolatuk intimitásának alapjait – tekintve, hogy a katonák szolgálati idejük alatt akár hónapokig is távol lehettek otthonról, így az addig természetesnek számító kötődés meggyengülhetett.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy mindkét fél megfelelően gyógyult állapotban legyen – leginkább lelkileg –, mielőtt szexuális aktusra szánják magukat. Ugyanis ha nem tudják helyén kezelni az újdonsült szituációt, akkor akarva-akaratlanul fájdalmat okozhatnak egymásnak.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport