Bejelentették: orosz offenzíva indult Ukrajnában

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.10.14. 21:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal zárul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Hónapokig tarthatnak a harcok egy ukrán településnél
    • Kiderült, miről egyeztetett Zelenszkij a holland kormányfővel
    • Új orosz offenzíva indult – közölte Moszkva és a Fehér Ház
    • Helyreállítják a tengeri kikötőt Mariupolban
    • Zelenszkij: Oroszország megpróbálja destabilizálni a balti-tengeri régiót

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk máskor is. Jó pihenést kívánunk!

  • Finnország védelmi minisztere, Antti Häkkänen egy interjúban közölte: azt fontolgatják, hogy a téltől kezdve megtiltják az ingatlanok adásvételét az EU-n kívüli országok állampolgárai számára – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A miniszter azt is megjegyezte, hogy bár a lépés nem csak őket érintené, de az intézkedés mindenekelőtt az orosz állampolgárok ellen irányulna. 

    Bizonyos, indokolt esetekben természetesen a fentiek alól kivételt kaphatna néhány személy. A miniszter kitért arra is, hogy ezzel összefüggésben más lehetséges korlátozásokat is megvizsgálnak a külföldiekkel szemben. 

    A cél az, hogy ne fordulhasson elő ahhoz hasonló eset, ami egyszer már megtörtént, amikor kiderült, hogy az oroszoknak van egy hajógyáruk Helsinkiben

    – mondta a miniszter. 

    Az Unian szerint az eset nem példa nélküli, ugyanis 2022 augusztusában felvetődött, hogy az orosz állampolgárok bizonyos esetekben – ha nem fizetik megfelelően a rezsit  elveszíthetik ingatlanjaikat Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Franciaországban is. 

  • Az orosz erők újabb támadási kísérletei a donbászi Avgyijivkában, a Liman folyó közelében nem jelentenek meglepetést az Egyesült Államok számára – közölte John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora.

    Hangsúlyozta, Amerika bízik abban, hogy az ukrán fegyveres erők vissza fogják verni ezeket az orosz támadásokat – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Ahogyan az Oroszország tavalyi sikertelen téli offenzívájakor is történt, úgy tűnik, az orosz hadsereg hullámtámadási taktikát alkalmaz, ahol rosszul kiképzett katonák tömegeit dobják közvetlenül a csatatérre, megfelelő felszerelés nélkül

    – mondta Kirby.

    Szerinte Oroszország nem törődik katonái életével, és feláldozza őket céljai eléréséért, míg Ukrajna „hatékonyan és intelligensen” harcol.

    Az ukránok keményen dolgoznak, hogy visszaverjék ezeket a támadó manővereket. Úgy tűnik, hogy ez meg is történik. Az orosz egységek előretörése nagyon csekélynek tűnik

    – tette hozzá a tisztviselő.

    Ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz megszállók előretörési kísérletei azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát.

    Ezért kulcsfontosságú, hogy a kongresszus fenntartsa az ukrán nép iránti elkötelezettségét, és lépéseket tesz a támogatásunk fenntartása érdekében

    – tette hozzá Kirby.

    Az orosz csapatok fokozták offenzívájukat a Liman–Kupjanszk szektorban, október 13-án egyetlen nap alatt 25 alkalommal próbálták áttörni az ukrán védelmet.

  • Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel közölte, hogy két ukrán drónt lőttek le a Fekete-tenger felett, a dél-oroszországi üdülőváros, Szocsi felett – írja a The Guardian.

    Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg közölte: meghiúsított egy, „a kijevi rezsim által elkövetett terrortámadást”,

    amikor légvédelme helyi idő szerint reggel 7 óra 10 perc körül megsemmisített két drónt.

    Az orosz média arról számolt be, hogy a támadás idején fennakadások voltak, de Alekszej Kopajgorodszkij, a város polgármestere azt mondta:

    nem voltak se áldozatok, se károk.

    Hozzátette, a repülőtér normálisan működik, és „a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk”.

    Oroszország a múlt hónapban nagy tűzről számolt be egy a szocsi repülőtér közelében lévő üzemanyagraktárból, és egyes befolyásos médiacsatornák azt állították, hogy azt is egy ukrán drón okozta.

  • Az orosz fegyveres erők az elmúlt 24 órában jelentős károkat okoztak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységeinek a Donyecki Népköztársaság területén, Ugledar és Nyikolszkoje térségében – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Az ukránok összesen 170 embert vesztettek a dél-donyecki irányban az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint.

    Egységeink a hadsereg légierejével és tüzérségével együttműködve tűzvereséget mértek az AFU 79. légideszant támadó és 72. gépesített dandárjának élőerő-gyülekezeteire a Donyecki Népköztársaságban Ugledar és Nyikolszkoje települések területén

    – áll a minisztérium által terjesztett közleményben.

    A védelmi minisztérium pontosította, hogy az ukránok 170 katonát, egy gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet és három gépkocsit veszítettek.

  • Helyreállítják a mariupoli tengeri kikötőt, így teljes kapacitással tud működni – mondta a RIA Novosztyinak Julija Makszimova, a RosKapStroy intézmény igazgatója.

    Mint mondta, ezeknek a területeknek nagyon fontos infrastrukturális összeköttetésük van. A kikötő mindig is az egész Donbász tengeri kapuja volt – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Szeptemberben Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök bejelentette, hogy a szövetségi kormány mintegy 1 milliárd rubelt szán Mariupol tengeri kikötőjének helyreállítására.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint az orosz hatóságok finanszírozzák a terrorista szövetséget, beleértve a Hamászt és a Hezbollahot is – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    Mint mondta, Oroszország egyre több pénzt fektet a gonoszba. Vannak, akik Oroszországon keresztül erőforrásokat fektethetnek be a katonai termelésbe, és vannak olyan megbízottak, akik feladatokat látnak el, mint például a Hamász Izraelben – tette hozzá. 

  • Az Odessza kikötőjébe tartó hajók között található a Max Emperor, amelynek hordképessége 91,8 ezer tonna (a célkikötő Csornomorszk), a Gloria G, amely 74,4 ezer tonna súlyhatárral bír, továbbá a Jolanda, amelynek teherbíró képessége 180,6 ezer tonna – írja az Ukrajinszka Pravda

    Közlekedési Stratégiai Központ (TTS) feltételezi, hogy a Jolanda nevű teherhajót ércszállítmánnyal töltik majd fel.

    Mint írták, már 29 hajó használta az Ukrajna által bejelentett ideiglenes folyosót a fekete-tengeri kikötőkbe való belépéshez, míg a kilépéshez 21.

  • Az orosz erők Avgyijivka közelében vereséget szenvedtek, de a súlyos veszteségek ellenére sem állnak le, és továbbra is próbálják elfoglalni a várost – ezt az AFU 109. zászlóaljának harcosa, a 7. és 8. konvenció egykori parlamenti képviselője, Jegor Firszov mondta, akinek szavait az Unian ukrán hírügynökség adta hírül.

    Megjegyezte, a gyalogság nagymértékű felhalmozása nem változott a háború kezdete óta az oroszok részéről.

    Ha Bahhmut alatt a »wagneriánusok« 6-10 orkkal mozogtak egy csoportban, akkor ezek 40-nel mozogtak. Ez persze »cukorka« volt a tüzérségünknek, odaözönlöttünk, és megsemmisítettük őket

    – jegyezte meg. Hozzátette, hasonló volt a helyzet az ellenséges járművek mozgásával is, egy oszlopban 10 egységet vagy akár 18-at is mozgattak.

    Firszov hangsúlyozta, az Avgyijivka mellett és a város közelében álló valamennyi dandár „mindent megtesz, ami csak lehetséges, hogy legyőzzük az ellenséget”. Elmondása szerint négy nappal ezelőtt volt az egyik „legnagyobb nyomásgyakorlás az Avgyijivkáért vívott csata történetében”.

  • Mark Rutte holland kormányfő pénteken közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett Odesszába. 

    Az ukrán elnök több fotót is közzétett a látogatásról a közösségi oldalán. Zelenszkij az X-en (korábbi Twitteren) osztotta meg a bejegyzést, amely szerint Mark Ruttéval az energiaágazatról és a gabonafolyosó biztosításáról egyeztettek. Továbbá abban is megállapodtak, hogy Hollandia további Patriot rakétákkal nyújt védelmet Ukrajnának. 

  • Holtan találták szállodai szobájában Nyikolaj Kobrinecet, az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma Európai Együttműködési Főosztályának vezetőjét a törökországi Isztambul Taksim kerületében – írja az Ukrajinszka Pravda

    Az orosz diplomata hivatalos találkozóra érkezett Isztambulba; miután nem jelent meg a reggeli megbeszélésen, orosz kollégái telefonon kezdték keresni. Ezt követően a szálloda személyzete bement Kobrinec szobájába, és megtalálta a holttestét.

    Az előzetes nyomozási adatok szerint Kobrinec szívrohamban halt meg. Holttestét a hullaházba szállították, hogy megállapítsák a halál pontos okát.

    Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata megerősítette a Nyikolaj Kobrinec halálával kapcsolatos információkat, azonban nem pontosította az okát.

  • Az rbc.ua szerint az ukrán haditengerészet szóvivője, Dmitrij Pletencsuk egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy az előző nap súlyos csapást mértek az orosz haditengerészetre.

    A tegnapi nap igazi péntek tizenharmadika volt az Orosz Föderáció Fekete Tengeri Flottája számára [...] A Pavel Gyerzsavin járőrhajóra kétszer is lecsaptunk. Csak a második alkalommal értette meg, hogy ideje elmenekülnie Szevasztopolból

    – mondta, hozzátéve: egy másik vontatóhajót, a Burt is sikeresen támadták, és azt a hajót végül egy másiknak kellett elvontatnia. Azt a szóvivő sem mondta el, hogy pontosan mekkora károk érhették ezeket a hajókat.

    A minap még arról írtunk, hogy ugyanezt a hajót szerdán támadta tengeri drónokkal az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Ezután történhetett a második, pénteki csapás.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO pár napja tartott brüsszeli tanácskozásán felháborodásának adott hangot a nyugati segélyek csökkentése miatt – írja a Global Times című kínai lap alapján a ria.ru.

    A NATO vezető tisztviselői megnyugtatták Zelenszkijt, hogy hamarosan több mint 2 milliárd dolláros katonai segélyt kapnak. A lap szerint Ukrajna jogosan aggódhat, tekintettel az izraeli helyzetre és az amerikai kongresszus költségvetési problémájára.

     

  • Az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Avdiivka városát próbálja elfoglalni, amihez egyre több haderőt vetnek be – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    Szombaton már ötödik napja folytatták a támadást az oroszok – mondta Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője.

    Hozzátette: a harci drónok folyamatosan köröznek a város felett, és amint mozgást látnak valahol, lecsapnak. Barabas hangsúlyozta, hogy a fenyegetettség miatt az embereket sem tudják kimenekíteni a romok alól. A város elleni támadásokat Moszkva és a Fehér Ház is egy új orosz offenzívaként jellemezte. 

  • Moszkva és a Fehér Ház is azt közölte, hogy Oroszországnak az Avdijivka térségében indított támadásai „egy új offenzívának” tekinthetőek a kelet-ukrajnai fronton.

    A The Guardian szerint Vaszilj Nebenzija, Oroszország ENSZ-beli nagykövete azt mondta, hogy  az intenzív, negyedik napja tartó harcok a háború új szakaszát jelentik, és hogy az ukrán ellenoffenzíva véget ért. 

    Az orosz katonák már több napja aktív harci cselekményeket hajtanak végre gyakorlatilag az egész frontvonalon. Az úgynevezett ukrán ellenoffenzívát befejezettnek lehet tekinteni

    – mondta Nebenzija.

    Részben egyet értett vele Washingtonban John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is. Ő azt mondta, hogy az orosz támadások „egy új offenzívának” tekinthetőek, és hogy ebből az látszik: Oroszország egyáltalán nem hagy fel az Ukrajna elleni támadó hadjárattal, de szerinte az ukránok jó eséllyel állni fogják a sarat. 

    Megjegyezte azt is, hogy az új offenzíva „nem lepte meg” őket.

    Az orosz hadsereg a jelek szerint olyan taktikát alkalmaz, amelynek értelmében hullámokban, tömegesen küldi támadásra a rosszul kiképzett és gyengén felszerelt katonákat, megfelelő felkészítés nélkül

    mondta Kirby. 

    Szerhij Zgurec ukrán szakértő az Espreso TV-nek azt mondta, hogy Avdijivkát már 2014 óta támadták többször az oroszok által támogatott szakadárok, és  az oroszok minden alkalommal súlyos veszteségeket szenvedtek a megerősített állások elleni akciókban. 

    Az ISW kutatóintézet szerint az utóbbi egy napban szintén kudarcba fulladtak a támadások. A harcok azonban még hónapokig eltarthatnak Avdijivkánál.

  • Az oroszok 970 katonát vesztettek az utóbbi 24 órában – közölte szombat reggeli jelentésében az ukrán hadsereg vezérkara.

    Állításuk szerint ezzel együtt közel 287 ezer katonát veszítettek az oroszok az invázió kezdete óta. Egyesek szerint az ukrán számok elnagyoltak lehetnek, viszont a nyugati tisztviselők is nagyságrendileg hasonló veszteségekről beszéltek a közelmúltban (de szerintük az összesített, halottak, sebesülteket és eltűnteket tükröző veszteségi adat lehet).

  • A Washingtoni székhelyű  Institute for the Study of War (ISW) legutóbbi jelentésében azt írta, hogy valószínűleg kudarcba fulladtak Oroszország avdijivka elleni támadásai.

    Nemrég írtunk arról, hogy a településnél hónapokig tartó harcokra lehet számítani. Az ISW most azt közölte, hogy a frontról érkező, meg nem erősített jelentésekből arra lehet következtetni, hogy az utóbbi 24 órában az oroszok taktikai szintű támadásai nem sikerültek a település térségében,

    és jó eséllyel kemény ellenállásba ütközik az ott indított offenzívájuk.

    Arról is beszámoltak, hogy egy orosz hadiblogger közlése szerint az ukrán erők aknákkal szórták tele a környéket, és ez is nehezíti a támadást. Egy luhanszki orosz önkéntes pedig azt írta, hogy le van amortizálódva a tüzérségüket a térségben, és ezért nem tudnak hatékonyan működni.

    Az önkéntes arról is írt, hogy mindemellett szerinte kisebb területszerzéseket el tudnak érni azokon az Avdijivka-körüli szakaszokon, ahol gyengébb az ukrán védelem, de attól tart, hogy az orosz parancsnokok túlértékelik majd ezeket a sikereket, és megpróbálják majd fokozni a támadást. Ebben az esetben viszont „betonfalba” ütközhetnek, és felörlődhet az erejük.

  • Az orosz hadsereg a Harkiv megyében található Kupjanszk-Vuzlovij nevű települést ágyúzták szombat reggel – írja a Korrespondent.

    A támadásban egy ötemeletes lakóépület megrongálódott, tűz ütött ki, de senki nem sürült meg – jelezte a harkivi közigazgatás vezetője, Oleg Szinegubov. Hozzátette, hogy pénteken szintén lakott területeken bombázott az orosz hadsereg.

  • Ismét drónokat lőtt le az orosz légvédelem Szocsi felett – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A helyi lakosok szerint 5-6 robbanás történt, áldozatokról egyelőre  nem érkezett információ.

    Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy a légvédelem két drónt semmisített meg a Fekete-tenger felett, Oroszország déli részén, Krasznodar partjainál.

  • A Hamász palesztin terrorcsoport megköszönte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatos álláspontját.

    Putyin a napokban elfogadhatatlannak nevezte Izrael szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben – írja az Unian ukrán hírportál. 

    A lap szerint a Hamász nyilatkozatában nagyra értékelte az orosz elnök álláspontját. 

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6010 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6386 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – adta hírül az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság közleményét.

    A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tették hozzá.

  • December közepéig a moszkvai Baszmannij Bíróság letartóztatta Alekszej Navalnij ellenzéki politikus három ügyvédjét, akiket szélsőséges közösségben való részvétellel vádoltak – számolt be a bíróság sajtószolgálata a TASZSZ-nak.

    Alekszej Jevgenijevics Liptser, Vadim Dmitrievich Kobzev és Igor Sergeevich Sergunin december 13-ig áll majd letartóztatás alatt.

    A büntetőügy részleteit a bíróság nem részletezte. 

  • Ukrajna továbbra is dolgozik a nagy hatótávolságú kamikaze drónokon. A mérnökök egy 700 kilométeres hatótávolságú drónt hoztak létre, amely 50 kilogramm robbanóanyagot képes szállítani – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Készítettünk egy kamikaze drónt, amely nagyon messzire, 700 kilométerre repül, akár az oroszországi Pszkovig is eljuthat. A hasznos teherbírása 50 kilogramm. Nem olyan könnyű lelőni, de nem is könnyű megjavítani. Nincs futóműve, a kilövés emiatt egy speciális berendezésen keresztül történik, de ez nagyban befolyásolta az aerodinamikát, és javította a zuhanást

    – mondta az ukrán dróngyártó cég képviselője a TSN-nek adott interjúban.

    Elmondása szerint a kamikaze drónt nagyon nehéz lelőni, ha már a célpontba hatolt, pedig szinte lehetetlen. Ugyanakkor rámutatott, hogy az ukrán UAV jobb, mint az Irán által gyártott, és Oroszországnak szállított Shahedek.

    „Technológiailag minden tekintetben fejlettebb. Mindenekelőtt azért, mert hozzáférünk a világtechnológiákhoz, amelyeket nagyon aktívan használunk” – összegezte a vállalat képviselője.

  • Az Egyesült Államok információi szerint Észak-Korea 1000 konténernyi katonai felszerelést adott át Oroszországnak, ezekért cserébe nehézfegyvereket, köztük repülőgépeket vár Moszkvától – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Információnk van arról, hogy Észak-Korea fegyvereket szállított Oroszországnak. Több mint 1000 konténernyi katonai felszerelést és lőszert szállított Oroszországnak. Ma közzéteszünk egy grafikont, amely a konténerek mozgását ábrázolja

    – mondta John Kirby, Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora.

    Kirby azt is elmondta, elítélik, hogy Észak-Korea a fegyverekkel látja el Oroszországot, amelyeket ukrán városok megtámadására, ukrán civilek megölésére és az illegális háború folytatására használnak fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a péntek esti videóüzenetében kijelentette, hogy „az orosz állami propagandisták” Gotland szigetének elfoglalására szólítanak fel, hogy átvegyék a régió feletti ellenőrzést. Elmondása szerint valószínűsíthetőleg Oroszország 2028-ra tervezi a sziget invázióját.

    Az elnök elmondta, hogy a Közös Expedíciós Erők találkozójára Odesszából kapcsolódott be videós formában, és arról beszélt, hogy a svédországi Gotland szigete egy szimbolikus hely a vezetők számára, ugyanis itt „Európa biztonságáról és országaink, népeink hosszú távú, megbízható védelméről beszélhetnek”. 

    Ha ránézünk egy térképre, azonnal láthatjuk, hogy az orosz állami propagandisták miért követelik ennek a szigetnek az elfoglalását. Gotland az egész régió ellenőrzéséről szól. És ezt a régiót is Oroszország próbálja destabilizálni

    – hangsúlyozta Zelenszkij az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A hétfői percről percre tudósításunk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!  

  • Az oroszok készen állnak arra, hogy hosszú ideig harcoljanak Avgyijivka térségében – írja az Unian hírügynökség. 

    Mindig tisztában kell lennünk azzal, hogy bármilyen orosz hadművelet hosszú ideig tarthat. Érdemes megemlékezni a vuhledari eseményekről. A megszállók hónapokig ostromolták azt a várost

    – mondta Oleg Katkov szakértő. Megjegyezte, hogy szerinte Avgyijivka irányában még sokáig folytatódni fognak az aktív harcok.

    Az oroszok még mindig előnyben vannak a páncélozott járművek, a tüzérség számában, és nem számolnak veszteségekkel. Ezért mindez azt jelzi, hogy az Avgyijivka irányában folytatott támadó hadműveletük még sokáig fog tartani, nem néhány napig vagy néhány hétig

     foglalta össze a szakértő.