Riadót fújt az FBI, magányos farkasok robbanthatnak

2023.10.16. 13:51
Ebben a felforrósodott környezetben nem kérdés, hogy megnőtt a bejelentett fenyegetések száma, különös figyelemmel kell lennünk a magányos elkövetőkre – mondta Christopher A. Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója, aki szerint ez elsősorban a hetekben kialakult közel-keleti helyzet egyik következménye lehet.

Az FBI (Federal Bureau of Investigation) vezetője vészjósló figyelmeztető jelzést adott ki: folyamatosan növekszik a terrorfenyegetés az Egyesült Államokban, a legnagyobb aggodalom a potenciális magányos farkasok miatt alakult ki, akik a Hamász-támadásokat másolnák le – írta meg a Mandiner a New York Post nyomán. Christopher Wray, az ügynökség igazgatója egy konferencián sürgette a hatóságokat, hogy

legyenek különösen is körültekintőek a dühöngő izraeli–palesztin konfliktus nyomán.

Wray megerősítette elkötelezettségét a történelemből ismert szélsőséges és antiszemita eszmékkel szembeni fellépés mellett: „Ebben a felforrósodott környezetben nem kérdés, hogy megnőtt a bejelentett fenyegetések száma, különös figyelemmel kell lennünk a magányos elkövetőkre, akik inspirációt meríthetnek az elmúlt időszak eseményeiből, hogy maguk is erőszakos cselekményt kövessenek el” – fogalmazott az FBI vezetője.

A figyelmeztetése azt követően érkezett, hogy a volt Hamász-vezér Khaled Meshaal meghirdette a „harag napját”.

Bár konkrét fenyegetési esetekről nem számolt be, A Hamász volt vezetője, Khaled Meshaal tüntetésekre szólította fel a muszlim világot a palesztinok támogatása érdekében, és arra, hogy a szomszédos országok népei csatlakozzanak az Izrael elleni harchoz. A demonstrációkat péntekre hirdette meg: „az arab és iszlám világ terei és utcái felé kell indulnunk” – írta a Reutersnek küldött nyilatkozatában Meshaal, aki jelenleg a Hamász diaszpórairodáját vezeti.

A deklaráció szerint Jordánia, Szíria, Libanon és Egyiptom kormányainak és népeinek még nagyobb kötelessége támogatni a palesztinokat. „Jordánia törzsei, Jordánia fiai, Jordánia testvérei, ez az igazság pillanata, és a határok közel vannak hozzátok, mindannyian tisztában vagytok a felelősségetekkel” – írta Meshaal. Szó szerint az alábbi kijelentést tette: „Minden tudósnak, aki dzsihádot tanít, mindenki, aki tanít és tanul, ez a pillanat az elméletek alkalmazásának pillanata” – fogalmazott Meshaal.

Európában nagyon magas a készültség

Ahogy azt korábban megírtuk, miután pénteken egy arrasi gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt és másik két embert megsebesített – egyikük életveszélyes állapotban van –, a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban.

Elisabeth Borne miniszterelnök úgy döntött, hogy a merényleti szükséghelyzet szintjére emeli a Vigipirate nevű terrorellenes készültséget – közölte a kormányfői kabinet azután, hogy biztonsági tanácskozást tartottak az Élysée-palotában Emmanuel Macron köztársasági elnökkel. Majd szombaton bombariadó miatt evakuálták a franciaországi Louvre múzeumot. Később a hírt úgy pontosították, biztonsági okokból kiürítették és bezárták szombaton a párizsi Louvre múzeumot és a versailles-i kastélyt és annak parkját is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport