Az amerikaiak és az izraeliek szerint van magyar áldozata a Hamász támadásának, a külügy cáfol

GettyImages-1726495928
2023.10.16. 11:57

Egy magyar állampolgár is életét vesztette a Hamász terrortámadásában – derül ki a The Wall Street Journal összesítéséből, amit az Egyesült Államok külügyminisztériumára hivatkozva készítettek el. A magyar külügy cáfolja az értesülést. 

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az izraeli hatóságokkal, akik minden fórumon megerősítették, hogy nem tudnak magyar áldozatról. Ezt alátámasztja, hogy sem a Külügyminisztériumhoz, sem a tel-avivi nagykövetségünkhöz nem érkezett ellentétes információ egyetlen csatornán sem, és bejelentést sem kaptunk eltűnt magyar állampolgárról

– mondta Paczolay Máté külügyi szóvivő az Indexnek, hozzátéve, hogy az izraeli hatóságok tudatában vannak a közösségi médiában terjedő infografikának, aminek kapcsán közölték a magyar féllel, hogy az ott feltüntetettek nem az ő hivatalos közlésükön alapszanak.

Az izraeli hatóságok azt kérik, hogy a számunkra – hivatalos csatornákon – közölt tájékoztatást vegyük alapul, ami alapján továbbra sincs magyar áldozata a tragédiának. A magyarok, akikkel a külügy folyamatos kapcsolatban van, rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban

– tette hozzá Paczolay.

A külügyi szóvivő a HVG-nek elárulta, hogy jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben.

Az izraeli külügyminisztérium hivatalos oldalának friss bejegyzése szerint van magyar áldozata vagy eltűntje van a Hamász terrortámadásának.

Több ezer palesztin és izraeli áldozat

Az ENSZ legfrissebb jelentése, valamint a palesztin egészségügyi minisztérium és nyílt források szerint kilenc nap alatt 2329 palesztint öltek meg Gázában (átlagosan 259-et naponta, azaz 11-et óránként).  Az Izraelben megöltek száma elérte az 1300-at, és legalább 3621-en megsebesültek. 

A civilek továbbra is a déli területekre menekülnek, miután az izraeli hatóságok az északi területek kiürítésére szólították fel őket.  

Több mint egymillió ember – Gáza teljes lakosságának csaknem fele – kényszerült lakhelye elhagyására. Az egészségügyi szervezet szerint a Gázai övezetben összesen 3500 kórházi ágy áll rendelkezésre. Az evakuálási parancs 23 gázai és észak-gázai kórházra vonatkozik, amelyek kapacitása 2000 ágy. 

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúról szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el. Folyamatosan frissülő hírfolyamunk pedig ide kattintva érhető el

(Borítókép:  Mostafa Alkharouf / Anadolu / Getty Images)