Kilenc embert megölt, többeket megsebesített a szerbiai lövöldöző, de nem kaphat életfogytiglant

2023.10.19. 08:34
A smederevói ügyészség vádat emelt U. B. ellen azzal a gyanúval, hogy május 4-én Malo Orasje és Dubona falvakban kilenc embert megölt és további 12 embert megsebesített. Minősített emberöléssel vádolják a 20 éves férfit, de húsz év börtönt kaphat csak maximum a kora miatt.

Korábban mi is megírtuk, beismerő vallomást tett az a 20 éves férfi, aki májusban gépkarabéllyal lövöldözött a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A vádhatóság közleménye szerint a házkutatás során a férfinél számos fegyvert és lőszert találtak, és a nyomozás által az is kiderült, hogy U. B. a tette elkövetése után ellopott egy gépjárművet, majd az autópálya egyik fizetőkapujánál bombával fenyegetőzött.

Azonban most kiderült, hogy U. B. a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a 21. életévét, ezért a büntető törvénykönyv rendelkezései szerint életfogytiglani szabadságvesztésre nem ítélhető, a büntetés felső határa 20 év – írja a Szabad Magyar Szó.

Az ügyészség ezt a büntetést javasolta a bíróságnak.

Az emberölés és testi sértés mellett fegyverek és robbanóanyagok illegális birtoklásával, előállításával és kereskedelmével, valamint emberrablással és jármű jogtalan használatával is vádolják az elkövetőt.

Ezenkívül édesapját fegyverek és robbanóanyagok illegális birtoklásával, terjesztésével, valamint a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével vádolják. Az ügyészség a mladenovaci vádlott édesapjára 20 év fegyházbüntetés kiszabását, míg a nagybátyjának és annak testvérének is hat év börtönbüntetést javasolt.

Az ügyészség kiterjedt és részletes nyomozása során 62 személyt – sértetteket, szemtanúkat, valamint az áldozatok hozzátartozóit – hallgatott meg a lap szerint. 

Sorozatos lövöldözések voltak Szerbiában

Az utcai lövöldözés előtti napon egy 13 éves, hetedikes fiú ölte meg nyolc társát és az iskolaőrt, valamint sebesített meg egy tanárt és további hat diákot. Az egyik sebesült diáklány még mindig életveszélyes állapotban van.

Szombaton temették el a szerdai és a csütörtöki mészárlás néhány áldozatát, Szerbiában péntektől vasárnapig háromnapos nemzeti gyászt tartanak.

A lövöldözéseket követően a szerb elnök és a kormány számos tagja a fegyvertartásra vonatkozó jogszabály szigorítását jelentette be. Emellett a jövőben minden iskolában állandó rendőri felügyeletre lehet számítani, hogy a szerdaihoz hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.