Elrabolták Haiti átmeneti főtanácsának főtitkárát

2023.10.19. 12:23
Elrabolták Anthony Virgine Saint-Pierre-t, Haiti átmeneti főtanácsának főtitkárát – közölte a jövőre tartandó parlamenti választást előkészítő bizottság elnöke, Mirlande Manigat.

A helyi sajtó Manigat-t idézve arról számolt be, hogy Saint-Pierre-t déltájban rabolták el rendőrnek öltözött fegyveresek a főváros Debussy negyedében.

Az ENSZ szerint csak szeptemberben legalább 970 embert raboltak el az országban.

A közeli Pétion-Ville-ben a helyi rendőrség a Kraze Barye bűnszervezet tagjaival csapott össze – jelentette a helyi média.

Egy éve Ariel Henry miniszterelnök azonnali segítséget kért a nemzetközi szervezetektől a bűnszervezetek visszaszorításáért és a rendőrség támogatásáért. Henry 2021-ben lett ideiglenes államfő is, miután Jovenel Moise elnököt meggyilkolták.

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetországban Moise meggyilkolása után szabadult el végleg a pokol.

Haitinek azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat.

A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, és elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.