Őrizetbe vették a haiti elnök ellen elkövetett merénylet fő gyanúsítottját

2023.10.20. 10:33
Őrizetbe vette a haiti rendőrség helyi idő szerint csütörtökön Joseph Felix Badiót, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő bérelte fel azokat a bérgyilkosokat, akik 2021 nyarán megölték Jovenel Moise haiti elnököt – közölték hivatalosan.

Egy szemtanú elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Badiót fegyveres rendőrök fogták el egy Port-au-Prince környéki bevásárlóközpont parkolójában. A rendőrség gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és fegyveres rablással gyanúsította meg – közölte az MTI. 

Jovenel Moise-t saját hálószobájában gyilkolták meg Port-au-Prince-ben, feltehetőleg zömmel kolumbiai zsoldosok, akiket a hatóságok szerint Badio bérelt fel. Az Egyesült Államokban már elítéltek egy volt haiti szenátort és egy haiti–chilei üzletembert a gyilkosságban játszott szerepük miatt.     

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetország Moise meggyilkolása után káoszba süllyedt. Haitinak azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a választásokat nem lehetett megtartani, ezért a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat.

A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, és elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.    

Az ENSZ már hivatalosan jóváhagyta, hogy nemzetközi fegyveres erő érkezzen a szigetre a helyi rendfenntartók támogatására, de egyelőre kevés tagállam ajánlott fel ehhez hozzájárulást, és a nemzetközi misszió még nem kezdte meg munkáját Haitin.