Fekete füstoszlop emelkedett Gáza fölé, miután megérkeztek az első segélyek

2023.10.21. 08:56
Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte, hogy milyen támadások érték és milyen támadásokat indított. Leírták, hogy csapást mértek a Hezbollah és a Hamász épületeire, valamint hogy tucatnyi magas rangú Hamász-terrorista vezetőt likvidáltak.

Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte a Telegramon, hogy az elmúlt néhány órában a repülőgépeik, válaszul az Izrael felé kilőtt rakétákra, csapást mértek a Hezbollah terrorista célpontjaira.

Ezek között a célpontok között voltak a hadműveleti és terrorcélokra használt katonai telepek, valamint a Hezbollah infrastruktúrája. Ezenkívül az izraeli hadsereg csapást mért a határ mentén található, Izrael felé irányított páncéltörő rakétakilövő állásokra is. Leírták, hogy

minden fronton tevékenykednek az izraeli civilek biztonsága érdekében.

Pár órával később megírták szintén a Telegramon, hogy az éjszaka alatt a vadászrepülőgépeik továbbra is számos Hamász-terroristacélpontot támadtak a Gázai övezetben.

A célpontok között voltak operatív parancsnoki központok, páncéltörő rakétakilövő állomások és a Hamász terrorcélokra használt stratégiai infrastruktúrája is. Az izraeli hadsereg továbbá csapást mért a Hamász többszintes épületekben található páncéltörő rakétákra, mesterlövészekre és megfigyelőállásokra.

A támadásról felvétel is készült:

Nem sokkal később az is kiderült, hogy az izraeli kormány felszólította állampolgárait, hogy 

biztonsági fenyegetések miatt hagyják el az egyiptomi és jordániai területeket.

1400 felett a halottak száma

Az Izraeli Védelmi Erők az X-en közölte, hogy az elmúlt két hétben az Izrael és a Hamász közötti háború eddig mekkora veszteségekkel járt.

Leírták, hogy eddig

  • 6900 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre. Továbbá
  • 1400 halottja és
  • 4600 sebesültje van eddig a harcoknak, valamint
  • 200 túszt ejtettek,
  • 1000 Hamász-terroristát semlegesítettek és
  • tucatnyi magas rangú Hamász-terroristavezetőt likvidáltak.

22 újságíró a halottak között

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet közölte, hogy a Hamász terrorszervezet által Izrael ellen indított támadás óta a harcokban

22 újságíró vesztette életét október 20-ig.

A halálos áldozatok között van 18 palesztin, három izraeli és egy libanoni újságíró. Ezenkívül nyolc médiamunkás megsérült, további három pedig eltűnt vagy őrizetben van – írja az MTI.

A közleményében hangsúlyozták, hogy „az újságírók civilek, akik fontos munkát végeznek a válság idején, és nem lehetnek harcoló felek célpontja. Minden félnek lépéseket kell tennie biztonságuk érdekében”.

Támogatások a megtámadott országoknak

Több mint 105 milliárd dollár pótlólagos költségvetési forrás jóváhagyására kérte az amerikai törvényhozást Joe Biden amerikai elnök többi között Ukrajna és Izrael folytatódó támogatásához.

Az Egyesült Államok elnöke a Kongresszus vezetőinek pénteken írt levélben 61,4 milliárd dollárt kért Ukrajna számára, 14,3 milliárdot pedig Izraelnek.

A kérés alapján az amerikai adminisztráció 9,15 milliárd dollár elköltésére kér felhatalmazást humanitárius célokra, többi között Ukrajna számára. A keretből 7,4 milliárd dollár jutna Tajvan, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség számára, ezen felül pedig az elnök 13,6 milliárd forrást kér az Egyesült Államok és Mexikó közötti, migrációs válsággal sújtott határ védelmére.

Megérkezett a segélycsomag

Megnyílt az Egyiptom-Gáza rafahi átkelő, 20 segélyszállító teherautót engednek át az izraeli ostrom közepette – írja az AL Jazeera. A konvoj szombaton Egyiptom felől lépett be a Gázai övezetbe gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányokkal.

A segélyt szállító teherautók napok óta álltak az átkelő közelében, készen arra, hogy elinduljanak Gázába.

Bízom abban, hogy ez a szállítmány egy olyan fenntartható erőfeszítés kezdete lesz, amely biztonságos, megbízható, feltétel nélküli és akadálytalan módon biztosítja az alapvető ellátást, beleértve az élelmiszert, a vizet, a gyógyszereket és az üzemanyagot a gázai lakosság számára

– mondta Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora.

Nem szállítottak üzemanyagot

Kiderült, hogy azok a teherautók, amelyek átlépték a rafahi határt, hogy segélyszállítmányokat vigyenek Gázába, élelmiszert, vizet és orvosi ellátmányt szállítottak, de üzemanyagot nem – írja a CNN. Az egyiptomi hatóságok szerint 13 teherautó gyógyszereket és orvosi felszereléseket, 5 élelmiszereket, 2 teherautó pedig vizet szállított.

A határátkelő palesztin szóvivője szombaton azt állította, hogy a segélyszállító teherautókon még egyetlen gázai iskola számára sincs elegendő ellátmány. Azt is elmondta, hogy nem szállítottak üzemanyagot, annak ellenére, hogy a gázai kórházak és iskolák üzemanyagkészletei nagyon fogyóban vannak.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője is azt nyilatkozta, hogy a segélykonvojjal szombaton nem érkezett üzemanyag Gázába.

Az üzemanyaghiány miatt a gázai lakosok kénytelenek szennyezett vizet használni. A víz javarészt nem iható, a megtisztításához olyan berendezések kellenek, melyeknek üzemanyagra lenne szükségük.

Füstoszlop a segélycsomag szállítása után

Szemtanúk arról számoltak be, hogy füstoszlop emelkedett a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa fölé órákkal azután, hogy megérkezett a humanitárius segély a térségbe.

Korábban a helyi média azt állította, hogy az izraeli légierő csapásokat mért a térségben.

Néhány órával ezelőtt 20 Egyiptomból érkező, a civileknek szánt élelmiszereket és gyógyszereket szállító teherautó haladt át az azonos nevű ellenőrzőponton. A városban történt incidens okairól egyelőre nincs hír.