A magyar kormány javaslattal fordul az ENSZ-hez, amit könnyen el is fogadhatnak

2023.10.22. 07:07
A magyar kormány 2024 első negyedévében határozati javaslatot tervez benyújtani az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ), hogy május 19-ét nyilvánítsa a fair play világnapjává – jelentette be Magyar Levente külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes a Nemzetközi Fair Play Bizottság szombat esti budapesti díjátadó gáláján.

Hozzátette: bíznak abban, hogy az ENSZ közgyűlése még a jövő évi párizsi olimpia előtt elfogadja a javaslatot. Ez szerinte azért is fontos, mert a fair play elősegíti az együttműködést a szolidaritáshoz, amelyre manapság nagyobb szükség van, mint valaha.

A nemzetközi gálának két magyar díjazottja volt, Dunai II Antal életműdíjat vehetett át, a nyári budapesti atlétikai világbajnokság önkéntes csapata pedig fair play különdíjban részesült.

Dunai II Antal olimpiai bajnok labdarúgó, edző, sportvezető – aki márciusban töltötte be 80. életévét – pályafutásáért érdemelte ki a Jean Borotra életműdíj diploma fokozatát, amelyet Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke nyújtott át.

Az augusztusi atlétikai világbajnokság önkénteseit Fürjes Balázs, az esemény szervezőbizottságának társelnöke terjesztette fel nemzetközi elismerésre Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével egyetértésben.

Az elismerést Németh Balázs, a világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója, Perényi Szilvia, az önkéntes program igazgatója és néhány önkéntes vette át Fürjes Balázstól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott magyar tagjától és Sunil Sabharwaltól, a Nemzetközi Fair Play Bizottság főtitkárától, írja az MTI.

Bizonyítékul arra, hogy a fair play túlnő a sporton, a Török Fair Play Bizottság a rendezvény keretében adta át saját díját a Pavelcze László vezette Magyar Mentőcsapatnak, amelynek tagjai számos életet mentettek meg a februári törökországi földrengés mentési munkálatai során.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM