Szakértő: Korántsem egyértelmű, hogy Oroszország támogatná a Hamászt

2023.10.22. 19:11
Egyes szakértői és kommentátori vélemények szerint az, hogy Oroszország és Irán a múltban többször is együttműködtek, már elegendő bizonyíték Moszkva részvételére a közel-keleti harcok előidézésében. A Szabad Európa vezető tudósítójának, Mike Eckelnek interjút adó Hanna Notte, a James Martin Center for Nonproliferation Studies berlini elemzője, a közel-keleti orosz politika szakértője szerint azonban ez nem így van.

A szakértő szerint az tény, hogy Moszkva előnyhöz jut az Ukrajna elleni háborúban Irán támogatásával, mivel drónokat és felszereléseket kapott Teherántól – ebből azonban még nem lehet arra következtetni, hogy Oroszország támogatná a Hamász terrorcselekményeit. Már csak azért sem, mert Moszkva ezzel az Izraellel való ingatag kapcsolatát veszélyeztetné – fejtette ki Notte a Szabad Európának adott telefonos interjúban.

A beszélgetés közben az elemző többek között a következő állításokat tette:

  • Oroszország és a Hamász kapcsolata régre nyúlik vissza, és volt rá példa, hogy orosz gyártmányú fegyverek kerültek a Hamász kezébe. A szakértő ugyanakkor megjegyzi, hogy soha nem látott arra utaló jelet, hogy Oroszországból közvetlenül nagy mennyiségű fegyverszállítmány érkezett volna.
  • Notte azzal kapcsolatban is szkeptikus, hogy Oroszország szeretné szorosabbra fűzni viszonyát Iránnal, veszélyeztetve az Izraellel és az Öböl-államokkal fennálló kapcsolatait.
  • Az ukrajnai háború, a megromlott orosz–nyugati kapcsolatok és a megváltozott orosz–iráni kapcsolat miatt Moszkva lehetővé teszi Irán számára, hogy nagyobb szerepet vállaljon a térségben.
  • A szakértő megjegyzi, tény és való, hogy az instabilitás, a feszültségek és az erőszak felerősödése a Közel-Keleten előnyös Oroszországnak, mivel ezzel el tudja terelni a Nyugat (főleg az Egyesült Államok) figyelmét Ukrajnáról és a NATO keleti szárnyáról. 
  • Ugyanakkor, ha a jelenlegi konfliktus egy izraeli–iráni konfrontációvá fajulna, Libanont és Szíriát is magával rántva, az sehogyan sem válna Moszkva előnyére. Az oroszoknak ugyanis jelentős haditengerészeti és légibázisai vannak Szíriában.
  • Notte véleménye szerint kétségtelenül minőségi változás állt be az orosz–iráni kapcsolatokban, de ettől még Moszkva nem akarja feláldozni az Izraellel és az Öböl-államokkal való kapcsolatait Irán miatt.

Az interjúban az elemző Oroszország és a Hamász történelmi kapcsolatairól is részletesen beszámolt.

Mint arról az Indexen is írtunk, az Izrael és a Gázai övezet között zajló háború valószínűleg tovább fog súlyosbodni – Ian Bremmer politológus szerint –, mivel hamarosan újabb frontok nyílnak meg. A szakértő arra figyelmeztet, hogy Irán közbelépésének komoly globális következményei lesznek, és a konfliktus akár regionális háborúvá is szélesedhet. Libanonból már több támadás is érkezett Izraelbe, miközben a zsidó állam védelmi erői a gázai szárazföldi invázióra készülnek.