Evakuálják az embereket a gyorsan terjedő bozóttüzek miatt Ausztráliában

2023.10.23. 20:14
Az ausztrál Queenslandben kialakult bozóttüzek miatt vészhelyzeti figyelmeztetést adtak ki, a lakosokat pedig azonnali evakuálásra utasították.

A Darling Downs régió számos vidéki városának lakóit felszólították, hogy hagyják el otthonukat a gyorsan terjedő tűz miatt – írja a 9News.

A második bozóttűz miatt a Cypress Gardensben és a Millmerran Downsban szintén vészhelyzeti figyelmeztetést adtak ki. A Kakadu Avenue, a Gore Highway, a Violet Road és a Wombinebong Drive közelében tartózkodó embereket arra utasították, hogy azonnal távozzanak.

A gyorsan terjedő tűz a Primrose Drive közelében ég, és hamarosan eléri a Waratah Drive-ot – közölte a tűzoltóság. Hétfőn már több mint 20 bozóttűz-figyelmeztetés lépett érvénybe Queensland-szerte.

Queensland nagy részén az ilyenkor megszokottnál mintegy 10 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek. Livio Regano meteorológus a The Guardiannek elmondta: annak ellenére, hogy a hőmérséklet jóval magasabb az októberi átlagnál, Queenslandben ez nem minősül hőhullámnak.

A körülmények komoly kihívást jelentenek a tűzoltók számára.