A Nyugat aggódik: az al-Kaida és az Iszlám Állam is támadásokra szólít fel

2023.10.23. 08:08

Az al-Kaida és az Iszlám Állam (IS) arra szólította fel követőit, hogy csapást mérjenek izraeli, amerikai és zsidó célpontokra, ami újabb terrorista erőszakot helyezett kilátásba a Közel-Keleten és Nyugaton – írja a The Guardian.

Az elmúlt két hétben az al-Kaida tagszervezetei egy sor nyilatkozatban gratuláltak a Hamásznak „Izrael lerohanásához”, utalva ezzel az október 7-i, 1400 ember, főként civilek halálát okozó terrortámadásokra.

Az izraeli katonai offenzíva a Gázai övezetben, amely humanitárius válságot okozott, és eddig több mint 4500 ember halálát – közötte civilekét is – okozta a Hamász által ellenőrzött terület egészségügyi hatóságai szerint, felháborodást váltott ki az iszlám világban.

Ez lehetőséget kínál a szélsőséges csoportoknak.

Az al-Shabaab, az al-Kaida nagy hatalmú szomáliai társszervezete nemrégiben kiadott közleménye szerint a közel-keleti konfliktus nemcsak „az iszlám frakciók harca Palesztina földjén, hanem az egész muszlim umma (muszlim közösség – a szerk.) harca is”.

A muszlimoknak össze kell gyűlniük, és mindent fel kell ajánlaniuk, amit csak tudnak, hogy támogassák a mudzsáhidok (azok a muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban – a szerk.), a zsidók és képmutató hitetlen szövetségeseik ellen. A nemzet ereje a dzsihádista frontok erejében rejlik

– olvasható a közleményben.

Az indiai szubkontinensen, Jemenben és Szíriában működő más al-Kaida-tagszervezetek is hasonló nyilatkozatokat adtak ki. A Long War Journal, az iszlamista erőszakra szakosodott hírportál szerint az al-Kaida észak- és nyugat-afrikai ágai dicsérték a Hamász Izrael elleni támadásait, és további erőszakra szólítottak fel a zsidók ellen.

A civil magánszemélyek is veszélyesek

Az erőszakra való felhívás tovább növeli a nyugati tisztviselők aggodalmát a szélsőséges erőszak új hulláma miatt. A múlt héten az MI5 és az FBI vezetői azt mondták, hogy a zsidó közösségek és más csoportok veszélyben lehetnek magányos szereplők, Irán vagy militánsok részéről. Az európai hatóságok már a gázai háború előtt is az iszlamista terrorizmus növekedésére figyelmeztettek a kontinensen.

Ken McCallum, a brit belügyi kémügynökség, az MI5 főigazgatója szerint fennáll a veszélye annak, hogy az Izrael elleni terrortámadások és az elhúzódó konfliktus után „spontán vagy kiszámíthatatlan módon” reagálnak az Egyesült Királyságban az interneten radikalizálódott személyek.

Májusban a holland biztonsági szolgálatok arra figyelmeztettek, hogy megnőtt az IS által Európára jelentett terrorfenyegetettség. Ugyanebben a hónapban a francia belügyminiszter azt mondta, hogy az iszlamista terrorizmus kockázata ismét növekszik, és hogy saját országa, valamint a szomszédos országok is célpontjai.

A hónap elején Franciaországban egy tanárnőt késelt halálra egy olyan támadó, aki hűséget esküdött az IS-nek, Brüsszelben pedig két svéd futballszurkolót lőtt le egy 45 éves, a biztonsági szolgálatok által ismert és radikális szimpátiával gyanúsított férfi.

Jelenleg sokkal valószínűbb, hogy az ilyen jellegű felhívásokra civil magánszemélyek reagálnak, de a háború előrehaladtával egyre több szervezett összeesküvést láthatunk. Mindezek a csoportok megpróbálják kihasználni a konfliktust, hogy támogatást mozgósítsanak mind helyi, mind nemzetközi szinten

– mondta Caleb Weiss, a Bridgeway Alapítvány vezető elemzője.

Sok a különbség a szervezetek között, de közös a cél

Az al-Kaida korábban kritikusan viszonyult az olyan szervezetekhez, mint a Hamász és a Hezbollah, és sem a Gázai övezetben, sem Ciszjordániában nincs valódi jelenléte. Bár bizonyos célkitűzéseik és elképzeléseik közösek, nagyon jelentős ideológiai különbségek vannak: az al-Kaida például kritikusan nyilatkozott mindkét csoportnak a közigazgatásban és a kormányzatban való részvételéről.

Egy nyilatkozatában az IS tanácsokat adott „a zsidók elleni harc gyakorlati lépéseivel” kapcsolatban, de bírálta a Hamászt az Iránnal való kapcsolatai és az Izraelre való szűkös összpontosítása miatt.

A csoport a zsidók elleni támadásokra szólított fel mindenhol, de különösen Észak-Amerikában és Európában.

Az IS és az al-Kaida között elkeseredett rivalizálás folyik, ennek ellenére mindkettő jelentősen meggyengült az elmúlt években. Az IS elvesztette úgynevezett kalifátusát Szíriában és Irakban, míg az al-Kaida veterán vezetőjét, Ayman al-Zawahirit tavaly egy dróncsapásban megölték.