Országos hajtóvadászat indult egy palesztin férfi ellen Belgiumban

2023.10.25. 12:58

Egy 23 éves palesztin férfi állítólag azt mondta a menedékkérők befogadásáért felelős belga intézménynek, a Fedasilnak, hogy „mártírként akar meghalni, úgy, hogy felrobbantja magát” – írja a Het Laatste Nieuws alapján a Le Soir.

A férfi szeptember 26-án kért menedékjogot Belgiumban, amit az azt követő napon kellett volna újra kérelmeznie, de ezt elmulasztotta. Végül kedden ment be a Fedasil irodájába, és állítólag elmondta, hogy mártírhalált akar halni, mert megtudta, hogy az egész családja meghalt Gázában.

A nyilatkozatot követően a fiatal palesztin férfi ellen azonnal országos hajtóvadászatot indítottak. A brüsszeli ügyészség megerősítette, hogy értesült az esetről, de nem kívánt nyilatkozni.

Mint megírtuk, október 17-én, hétfő este agyonlőttek két svéd szurkolót Brüsszel központjában, egy személyt pedig megsebesítettek nem sokkal a Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtező kezdete előtt. A rendőrség hajtóvadászatot indított, és az eset miatt a legmagasabb szintre emelték a terrorriadót Brüsszelben, amire legutóbb 2016 márciusában volt példa. 

A merénylőt nem sokkal később egy brüsszeli  kávézóban lőtték le  a Schaerbeekben. Ez a kerület – ahol nagyszámú török, marokkói és tunéziai közösség él – volt a brüsszeli terrortámadással gyanúsított, 45 éves tunéziai férfi lakóhelye.