Sokan meghaltak a mexikói ítéletidőben

2023.10.26. 17:48
Az Otis hurrikán az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét, jelentős károkat okozott Acapulco tengerparti üdülőhelyen: épületeket és létfontosságú infrastruktúrát károsított meg, a város távközlés és áram nélkül maradt.

Rosa Icela Rodríguez belbiztonsági miniszter közlése szerint legkevesebb 27 emberéletet követelt az ítéletidő, további négy embert pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A mintegy 900 ezres lakosú város repülőterét további értesítésig bezárták – közölte a közlekedési minisztérium –, miután nem volt áram, és a közeli utakat lezárták. A kormány szerint a repülőtér jelentős károkat szenvedett, a hurrikán betörte az irányítótorony ablakait is.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök autóval elindult Acapulcóba, de a vihar okozta útlezárások feltartották. Az Acapulcót Mexikóvárossal összekötő főútvonal helyreállítására a kormány mozgósította a hadsereg mintegy 8400 katonáját is.

Az Otis tönkretett szállodákat hagyott maga után, leszakadt mennyezetekkel és falakkal, betört ablakokkal, a víz autókat árasztott el, a szél fákat tört derékba. A leszakadt távközlési vonalak és az infrastruktúrában keletkezett károk elvágták a lakosokat a külvilágtól.

Az iskolákat bezárták, az egyik kórházból az ápolóknak át kellett helyezniük a betegeket. Az áramkimaradások miatt a hatóságok egyelőre nehezen tudják felmérni a pusztítás mértékét. Az CFE állami áramszolgáltató cég szerint átmenetileg félmillió háztartás maradt áram nélkül.

Az Otis óránkénti 266 kilométeres széllel érkezett a parthoz, a legmagasabb, 5-ös kategóriájú viharként, de ott 4-es kategóriájúvá, majd még tovább gyengült.

Az amerikai hurrikánközpont csütörtökön azt közölte, hogy Mexikó délnyugati és déli részén továbbra is fennáll a súlyos áradások és sárcsuszamlások veszélye.

A Milenio című helyi lap beszámolója szerint Sabanillas faluban tucatnyi család otthonát és szántóföldjét tette tönkre a vihar. Evelyn Salgado Pineda, Guerrero állam kormányzója szerint a helyi önkormányzat szükségszállásokat rendezett be – adta hírül az MTI.