Erőszakos tüntetések Bangladesben: letartóztatták az ország legnagyobb ellenzéki vezetőjét

2023.10.29. 09:56
Több mint 100 ezren vettek részt az ország legnagyobb iszlamista szervezetének, a Bangladesi Nemzeti Pártnak a tüntetésén. A megmozdulás erőszakba torkollott: egy rendőr és egy tiltakozó meghalt, továbbá letartóztatták Mirza Fahruliszlám Alamgirt.

Bangladesben a hatóságok vasárnap letartóztatták az ország legnagyobb ellenzéki vezetőjét, Mirza Fahruliszlám Alamgirt – írja az MTI. 

A letartóztatás egy nappal a 15 éve hatalmon lévő Vazed Haszina miniszterelnök ellen tartott tüntetés után történt, erről pártja, a Banglades legfőbb ellenzéki pártjának számító Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) számolt be.

A hírt Alamgir lánya, az Ausztráliában élő Samaruh Mirza is megerősítette, ennek ellenére a dakkai rendőrség szóvivője, Farruk Hosszein azt közölte, hogy nem tud a letartóztatásról.

A szombati, Dakkában zajló tüntetést a BNP és az ország legnagyobb iszlamista pártja, a Dzsamáat-e-Iszlami szervezte. Sajtóforrások szerint ez volt az idei év legnagyobb ellenzéki megmozdulása, több mint 100 ezren vettek részt rajta.

A tüntetés erőszakba torkollt, és egy rendőr, továbbá egy tiltakozó meghalt, sokan megsebesültek.

A két ellenzéki párt felszólította híveit, kezdjenek vasárnap sztrájkba.