Újabb front nyílhat a háborúban, magas fokú riadókészültséget rendeltek el Szaúd-Arábiában

GettyImages-1722183020
2023.10.30. 19:53
Szaúd-Arábia hadserege magas fokú riadókészültséget rendelt el, miután Jemenben az Irán által támogatott húti lázadókkal folytatott összecsapásokat, akik az ügyet ismerő személyek szerint megpróbáltak egy rakétát is kilőni a királyság felett Izrael felé.

Négy szaúdi katona halt meg a húti erőkkel vívott harcokban a Jemennel határos, délnyugati Jazan tartományban – mondták a Bloomberg forrásai, akik a bizalmas információra való tekintettel névtelenségüket kérték. A lap szerint Szaúd-Arábia védelmi erői az elmúlt hetekben egy rakétát hatástalanítottak a területükön, amelyet a hútik lőttek ki.

A múlt héten bekövetkezett szaúdi halálesetek az ország erőinek első ismert áldozatai azóta, hogy tavaly áprilisban ideiglenes fegyverszünetet kötöttek a hútikkal. A Bloomberg szerint Rijád megpróbált tárgyalásokat folytatni a 2015-ben kezdődött háború befejezéséről a hútikkal.

Az eszkaláció előtt a két fél a megállapodás küszöbén állt, annak ellenére, hogy a múlt hónapban négy, a szaúdi koalíció szolgálatában álló bahreini katona halt meg egy hÚTi dróntámadásban.

Mostani összecsapásukra éppen akkor került sor, amikor Izrael és a Hamász konfliktusa miatt az egész régióban egyre nagyobb a feszültség. Irán arra figyelmeztetett, hogy új frontok nyílnak meg az Egyesült Államok ellen, ha az továbbra is támogatja Izraelt.

Szaúd-Arábia élesen bírálta a Hamász által uralt palesztin enklávéra, a Gázai övezetre mért izraeli légicsapásokat. Ezek október 7-én kezdődtek, amikor az Irán által is támogatott militáns csoport Dél-Izraelben pusztított, 1400 embert megölve. A palesztin hatóságok szerint ezrek haltak meg a bombázásokban, Rijád pedig tűzszünetre szólított fel.

Izrael hosszú háborúra figyelmeztet a Gázai övezet inváziójának megkezdésekor, amit Benjamin Netanjahu, az ország elnöke hétfő esti beszédében újfent megismételt.

A jemeni–szaúdi határon történt összecsapások azután történtek, hogy a hútik október 19-én cirkálórakéták és drónok sorozatát indították Izrael felé, amelyeket a Pentagon szerint egy amerikai romboló fogott el a Vörös-tengeren.

Az egyik ilyen rakétát a szaúdi légvédelem hatástalanította, és a Bloomberg informátorai szerint a királyság területén belül zuhant le. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia korábban nem hozta nyilvánosságra, hogy Szaúd-Arábia részt vett a támadás megállításában. A húti rakétakilövések után a szaúdi hadsereg minden alakulatánál magas fokú riadókészültséget rendeltek el.

Az Index hétfőn is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, a legfontosabb eseményekről percről percre frissülő cikkünkben számolunk be.

(Borítókép:  Ahmad Hasaballah / Getty Images)