Kitört egy vulkán Oroszországban, kiadták a vörös jelzést

2023.11.01. 16:43

Az orosz sajtó szerdán számolt be a vulkán kitöréséről. A The Moscow Times szerint a tűzhányónál már június végén is észleltek egy kisebb kitörést. Akkor láva tört elő a vulkánból, de a szakértők azt mondták, hogy ez a kitörés nem jelent veszélyt a lakosságra.

A mostani kitörésre ez már nem igaz, ugyanis a vulkánból – amely az ABC News szerint egész Eurázsia legmagasabban fekvő aktív vulkánja – 

14 kilométeres magasságba tört fel a levegőbe hamu, és a hatóságok kiadták a vörös jelzést a tűzhányó térségében.

Úgy tudni, hogy a vulkánból nemcsak hamu, hanem kisebb mértékben láva is előtört. Néhány út megrongálódott a kitörésben, sérültekről azonban egyelőre nem tudnak.

A vörös jelzés miatt két környező településeken – Uszt-Kamcsatszkban és Kljucsiban – bezártak az iskolákat. Az utóbbi településen (amely a vulkántól nagyjából 30 kilométerre van) ezen felül lehetséges hamuesőre is figyelmeztettek. 

Ezen kívül helyi tisztviselők azt is jelezték, hogy a kitörés a mobil- és internetes kommunikációt is megzavarhatja (mivel a kitörésben megrongálódhat az ezek biztosításához szükséges infrastruktúra). A tisztviselők hozzátették: mindent megtesznek azért, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsák a károkat.

A Kljucsevszkaja vulkán a 18. század eleje óta néhány tucat alkalommal tört ki a The Moscow Times szerint, vagyis időről időre előfordultak ehhez hasonló események. A legfontosabb kérdés az – és ebben egyelőre a szakértők sem biztosak –, hogy a mostani kitörés után intenzívebbé válik-e a tűzhányó működése, vagy sem.

Egyes szakértők nem zárták ki azt, hogy a következő hónapokban ismét hamu és láva törhet ki a vulkánból. Kamcsatkán egyébiránt összesen több mint 300 vulkán található, amelyek közül 29 még aktívnak tekinthető: a legutóbbi nagy, jelentős kitörés idén áprilisban volt.