Nyolc magyar állampolgár kijutott a Gázai övezetből

2023.11.02. 13:31
A tizenöt, Gázai övezetben rekedt magyar állampolgár közül nyolcan biztonságban átkeltek a rafahi határátkelőn, és már biztonságban megérkeztek Egyiptomba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot azzal a hét magyarral, akik még mindig a Gázai övezetben vannak.

A tizenöt, Gázai övezetben rekedt magyar állampolgár számára az izraeli és az egyiptomi hatóságok is megadták az engedélyt arra, hogy elhagyják az övezetet. Közülük nyolcan vállalták az ezzel járó biztonsági kockázatokat, sikeresen átkeltek a rafahi határátkelőn, és már biztonságban vannak Egyiptomban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

A tárcavezető elmondta, hogy szerdán kapott arról hírt, hogy megkezdődik a kettős állampolgárok evakuálása, és alapvetően az izraeli hatóságok hagyják jóvá a távozó személyek listáját. Felhívta az izraeli külügyminisztert, és segítséget kért, hogy a tizenöt magyar állampolgár a lehető leghamarabb elhagyhassa a Gázai övezetet.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy ez a tizenöt ember alapvetően három családot jelent, öt palesztin rokonnal kiegészülve húsz emberről lehet beszélni, és mindenkit gyorsan értesítettek a lehetőségről.

A három családból kettő vállalta a biztonsági kihívásokat, amelyek azzal jártak, hogy a Gázai övezeten belül viszonylag hosszabb utat kellett megtenniük annak érdekében, hogy eljussanak a határátkelőhöz. Az egyik család ezt nem vállalta

– tájékoztatott.

„A két család, összesen nyolc magyar állampolgárral és két palesztin családtaggal, akik vállalták az utat, néhány órája sikeresen átkeltek a rafahi átkelőn, így már mindannyian Egyiptom területén vannak” – emelte ki.

Közölte, hogy az egyiptomi oldalon a kairói magyar nagykövetség négy munkatársa várta őket három kisbusszal, és már úton vannak a főváros irányába, teljes biztonságban.

A miniszter kijelentette, hogy a kilépési engedéllyel rendelkező további hét magyarral folyamatos a kapcsolattartás, és ha mégis vállalják a kockázatokat, vagy a helyzet úgy alakul, akkor ismét konzultálni fognak az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal, és remélhetőleg legközelebb is segíteni fog a két ország külügyminisztere.

„Még egyszer szeretném kifejezni a köszönetemet az egyiptomi és az izraeli külügyminiszternek, hogy a személyes, illetve telefonos konzultációink után segítettek abban, hogy a magyar állampolgárokat az evakuáció kezdetének gyakorlatilag legelején el tudtuk hozni, illetve segíteni tudtunk nekik, hogy kijöjjenek a Gázai övezetből” – fogalmazott.