Történelmi halálesetet azonosítottak Dél-Koreában

2023.11.06. 13:21
Egy dél-koreai légiutas-kísérőt olyan mennyiségű kozmikus sugárzás ért főként hosszú távú járatokon, hogy belehalt a szövődményekbe. A légitársaság tagad, de a munkaügyi hatóság ezzel rögzítette az első ilyen jellegű halálesetet.

Kozmikus sugárzás okozta a halálát a Korean Air Lines volt légiutas-kísérőjének, aki gyomorrákban halt meg – állapította meg hétfőn a dél-koreai munkaügyi hatóság, ezzel ez az első azonosított üzemi haláleset, amelyért a kozmikus sugárzás felelős.

Az elhunyt 1995 és 2021 között dolgozott légiutas-kísérőként az említett légitársaságnál, és évente mintegy 1022 órát töltött a levegőben, nagyrészt hosszú távú járatokon utazott európai és amerikai célállomásokra. 

Az ilyen utak során a repülőgép gyakran halad el az Északi-sark közelében, ahol a kozmikus sugárzás általában a normál szint ötszörösét is eléri, mivel az űrből érkező különféle sugárzások ellen védő légkör ott ritkább.

A kozmikus sugárzás ugyan csekély mértékben van hatással az átlagos utazókra, de az eset aggodalmat váltott ki a légközlekedési szektor dolgozói körében. A helyi nukleáris biztonságért felelős bizottság mérése szerint a légiutas-kísérőket 2017 és 2021 között évente átlagosan 5,42 millisievert (mSv) maximális sugárzás érte, ami a normál szint több mint ötszöröse.

A Korean Air úgy véli, hogy a meghalt légiutas-kísérő betegsége és a kozmikus sugárzás között nem bizonyított az összefüggés. A hatóság elutasította a légitársaság állításait, kijelentve, hogy jelentős a korreláció a betegség és az áldozatot az évek alatt ért, felhalmozódott sugárzás, továbbá a rendszeres hosszú távú repülés egyéb káros egészségi hatásai között – közölte az MTI. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport