A palesztin nagykövet tagadja, hogy a Hamász élőpajzsként használja a civil lakosságot

2023.11.17. 13:47

Fadi Elhusseini, a Palesztin Állam budapesti nagykövete a 24.hu-nak adott interjút, amelyben tagadta, hogy a Hamász élőpajzsként használja a civil lakosságot: elmondása szerint erre nincsenek bizonyítékok. A legfontosabb állításai a következők voltak:

  • A nagykövet Gázát „a világ legnagyobb szabadtéri börtönének tartja”, ahol „az emberek 16-17 éve élnek egy illegális blokád alatt, megfosztva az alapvető létszükségletektől”.
  • Elhusseini úgy látja, a leggyakrabban csak az izraeli narratíva jelenik meg a médiában, így alig esik szó a Gázában elkövetett izraeli atrocitásokról, amelyeket háborús bűncselekményeknek, genocídiumnak (népirtásnak) tart.
  • Elmondása szerint „Izrael naponta gyilkol embereket, földeket sajátítanak ki, házakat rombolnak le, embereket tartóztatnak le. Jelenleg több mint 5700 palesztint tartanak fogva túszként Izraelben”.
  • A nagykövet szerint nem lehet a történelem egy pontjára rábökni, és azt állítani, hogy az a kiindulópontja mindennek. A kiindulópont szerinte az izraeli megszállás, az, hogy „megtagadták a palesztinok önrendelkezési jogát és azt, hogy saját, független államot hozzanak létre”. Nem érti, az emberek miért összpontosítanak erre az egy napra, és miért hagyják figyelmen kívül az összes többi eseményt.
  • Arra a kérdésre, hogy általánosságban elítéli-e a civilek lemészárlását, azt válaszolta, hogy „ez nem változtatna semmin”. Elmondása szerint „az október 7-ei támadás elítélésének kérdése már mögöttünk van”, és ami most történik Gázában, az példátlan a 21. században.
  • Elhusseini úgy látja, nincs olyan oldala a nemzetközi jogi szövegeknek, amelyet Izrael ne sértett volna meg az elmúlt hetekben, beleértve ártatlan emberek erőszakos kitelepítését, lakóépületek, iskolák, ENSZ-óvóhelyek, kórházak, templomok, mecsetek bombázását – mindezt annak ellenére, hogy egyelőre nem bizonyított, hogy Izrael valóban háborús bűncselekményeket vagy emberiességellenes bűncselekményeket követett volna el Gázában. „Ezek a háborús bűncselekmények tankönyvi esetei” – vélekedett.
  • A Hamász háborús szerepéről szólva Elhusseini azt mondta, „Izrael mindig is arra törekedett, hogy indokot, ürügyet találjon az általa elkövetett bűnökre”.

Az Index pénteken is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, a legfontosabb történésekről percről percre frissülő cikkben számolunk be.