Meghalt a nagy hírű buddhista filozófus

2023.11.18. 11:02
Daisaku Ikeda a hidegháború során nagy erőfeszítéseket tett a globális béke kialakítására. A buddhista filozófus 95 éves korában hunyt el tokiói otthonában

95 éves korában életét vesztette Daisaku Ikeda, japán buddhista filozófus és egykori politikus – számol be róla a japán Kyodo News angol nyelvű verziója.

Ikeda régóta vezetője volt az egyik legnagyobb japán buddhista szervezetének, a Soka Gakkai nemzetközi ernyőszervezetének, aminek 192 országban tizenkétmillió híve volt. Ezenkívül Ikeda alapította meg a jelenleg junior koalíciós partnerként kormányzó, a megalakulása óta több változáson átesett Kōmeitō nevű buddhista-jobbközép nevű pártot, aminek Ikeda szervezete adja a választói bázisát.

Annak ellenére, hogy a '60-as években Japánban elindult egy politikai cél, hogy a politikát és a vallást különválasszák, a buddhista professzor a politikától visszavonulva is nagy hatással bírt arra – humanisztikus filozófiájával a globális béke előmozdítására több ízben is párbeszédet folytatott a világ vezetőivel, köztük Csou En-laj egykori kínai miniszterelnökkel és külügyminiszterrel, vagy Mihail Gorbacsov volt szovjet párttitkárral.

Japán jelenlegi miniszterelnöke, Fumio Kishida a halálhír kapcsán a leánykori nevén Twitternek hívott X-en úgy fogalmazott,

Ikeda nagy nyomot hagyott a történelemben a béke, a kultúra és az oktatás előmozdítására irányuló erőfeszítéseivel Japánban és külföldön egyaránt.

A 95 éves Ikeda még szerdán vesztette életét tokiói otthonában öreg kora miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport