Meghalt Charlie Munger amerikai milliárdos

2023.11.29. 06:05

A Berkshire Hathaway közleményében azt írta, Munger kedd reggel egy kaliforniai kórházban halt meg, békés körülmények között. A halál okát nem közölték. A befektetési cég idézi Buffettet is, aki a következő szavakkal búcsúzott:

A Berkshire Hathaway Charlie ösztönzése, bölcsessége és részvétele nélkül nem érhetett volna olyan magasra, mint ahol ma tart.

Charles Thomas Munger, becenevén „Charlie” 1924. január 1-jén született a nebraskai Omahában. Munger a második világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált, miután 1943-ban, 19 évesen elhagyta a Michigani Egyetemet. A háború után Munger a Harvard jogi karára járt, ahol 1948-ban dicsérettel diplomázott, majd Dél-Kaliforniába költözött, ahol ingatlanjoggal foglalkozott.

Munger 1959-ben találkozott Buffett-tel egy vacsorán, amikor Omahában volt az apja temetésén. Munger és Buffett gyorsan barátok lettek. Munger 1978-ban hivatalosan alelnökként csatlakozott a Berkshire Hathaway-hez, és pályafutása nagy részében Buffett zseniális helyetteseként volt ismert, a befektetésekről, a gazdaságról és az emberi természet gyarlóságairól gyakran nyersen fogalmazott.

A bankárokat fékezhetetlen „heroinfüggőkhöz” hasonlította, a bitcoin virtuális valutát „patkányméregnek” nevezte, és a CNBC-nek azt mondta, hogy „az aranyat remek dolog a ruháidba varrni, ha egy zsidó család tagja vagy Bécsben, 1939-ben, de szerintem a civilizált emberek nem vesznek aranyat. Ők sikeres vállalkozásokba fektetnek be.”

Munger közös cégükről, a Berkshire Hathaway-ről is hasonló őszinteséggel beszélt.

Azt hiszem, a Berkshire Hathaway népszerűségének része, hogy úgy tűnik, mintha olyan emberek lennénk, mint akik rájöttek a titokra. Ez nem zsenialitás, csak a hülyeség elkerülése

– idézi a Reuters egy 2010-es megszólalását.

Nagyjából fél évvel ezelőtt pedig úgy vélekedetta mai emberek nem értékelik azt, amijük van, és nem érti, hogy miért nem boldogok. Mint mondta, az emberek soha nem éltek olyan magas életszínvonalon, mint most, amikor légkondicionálók és modern kori gyógyszerek segítik az életet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport