Izrael közölte: zsákutcába kerültek a tárgyalások, újabb helyekre terjesztik ki a háborút

2023-12-01T091358Z 440969568 RC28O4APH5F8 RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2023.12.02. 17:28
Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közti, hét napig tartó tűzszünet pénteken véget ért, a harcok pedig ott folytatódtak, ahol abbamaradtak. Szombaton – a Moszad jelentése szerint – kudarcba fulladtak a tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások. Eközben Izrael csapatai az offenzíva területi kiterjesztésével újabb és újabb csapásokat mérnek a Gázai övezetre.

A Moszad szerint a Katarban tartózkodó tárgyalócsoportot hazarendelték, mivel a tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások zsákutcába jutottak.

A tárgyalások zsákutcába jutása miatt Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására David Barnea Moszad-vezető utasította a Dohában tartózkodó tárgyalócsoportot, hogy térjenek haza

– idézi Netanjahu hivatalának a kémügynökség nevében kiadott közleményét a The Times of Israel.

A dokumentum szerint „a Hamász terrorcsoport nem teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit, amelyek között az összes nő és gyermek szabadon bocsátása is szerepelt, akik rajta voltak a Hamásznak átadott listán”.

A tűzszünet Izrael és a Hamász között péntek reggel ért véget: akkor a gázai terrorcsoportok 136 embert – 114 férfit, illetve 20 nőt és két gyermeket – tartottak fogva túszként az izraeli fél szerint. A túszok közül tízen 75 évesek vagy annál idősebbek. Közülük 125 ember izraeli, tizenegyen pedig külföldi állampolgárok (többségük – nyolcan – thaiföldiek). 

Újult erővel lendült támadásba Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kiterjedt csapásokat mértek a Hamász terrorszervezetre a Gázai övezet déli részén szombatra virradó éjszaka. Izrael szombat reggel felszólította a palesztinokat, hogy evakuálják az izraeli határhoz közeli övezeteket, jelezve, hogy hamarosan megkezdődnek a szárazföldi hadműveletek a térségben.

Szombat reggeli közleményében az IDF közölte, hogy az elmúlt napon több mint 400 célpont ellen hajtott végre légicsapásokat a Gázai övezetben, amióta a tűzszünet lezárultával újraindultak a harcok. A műveletekben szárazföldi, légi és tengeri erők egyaránt részt vettek.

A hadsereg szerint a harci repülőgépek több mint 50 célpontot támadtak Hán Júnisz térségében. A Gáza északi részén állomásozó szárazföldi csapatok több célpontra is légicsapást mértek, köztük egy mecsetre, amelyet a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet operatív főhadiszállásként használt. Emellett a haditengerészet csapásokat mért a Hamász infrastruktúrájára is délen, többek között a terrorcsoport tengeri erői által használt felszerelésekre.

Az izraeli védelmi miniszter a háború kiterjesztését ígéri

Joav Gallant védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg most olyan gázai területeken csap le, amelyeket a háború kezdete óta még nem érintett.

Az elmúlt két napban olyan területeken is tevékenykedünk, ahol az elmúlt hónapban még nem – és ez még csak a kezdet. A jelenlegi akciót minden területre kiterjesztjük, amelyet el akarunk érni. A Hamász szervezet teljes felszámolására törekszünk

mondta Gallant, amikor a gázai határ közelében lévő tartalékosoknál tett látogatást. 

A francia elnök aggódva figyeli Izrael háborús tevékenységét

Emmanuel Macron francia elnök arra figyelmeztetett, hogy Izrael célja, hogy felszámolja a Hamászt, egy évtizedes háború kirobbantásának kockázatával jár.

A Hamász teljes megsemmisítésének elérése azt jelentené, hogy a háború még 10 évig fog tartani – mondta Macron az ENSZ dubaji COP28 klímacsúcsa alatt tartott sajtótájékoztatón.

Tisztázni kell a kitűzött célt

– tette hozzá.

Az amerikaiak is közölték, hogy mi az álláspontjuk 

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet, vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki Kamala Harris alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint, amelyet az MTI ismertetett. 

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélésén Kamala Harris arról is beszélt, hogy miután véget ér a háború Izrael és a palesztin Hamász között, „olyan egyértelmű politikai célkitűzéssel kell nekiállni az újjáépítésnek, amely abba az irányba mutat, hogy a palesztin népnek legyen saját, széles körű nemzetközi és regionális támogatást élvező állama, amelyet egy megerősödött Palesztin Hatóság irányít”.

A Fehér Ház közleményében kiemelték:

Kamala Harris világossá tette, hogy „a Hamász nem maradhat uralmon a Gázai övezetben, mert az tarthatatlan Izrael és a régió biztonságára, illetve a palesztinok jólétére nézve”.

Kamala Harris az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) vesz részt Dubajban. A konferencián túl megbeszélést folytatott még Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével, és telefonon egyeztetett Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel is, aki fontos szerepet játszott a gázai túszok elengedéséről folytatott tárgyalásokban.

(Borítókép: Izraeli légicsapás a Gázai övezet északi részén 2023. december 1-jén. Fotó: Amir Cohen / Reuters)