Egy palesztinpárti tüntető felgyújtotta magát az izraeli konzulátus előtt Atlantában

2023.12.02. 14:34
Válságos állapotban van az a tüntető, aki felgyújtotta magát az izraeli konzulátusnál az egyesült államokbeli Georgia államban. A rendőrség szélsőséges politikai tiltakozásnak nevezte az incidenst.

Az amerikai hatóságok szerint a tüntető benzint locsolt magára, mielőtt felgyújtotta magát. Hozzátették, az illetőnél egy palesztin zászló is volt. 

A BBC hangsúlyozza, a szóban forgó személy neme és kora egyelőre nem ismert. Mint írták, a történtek miatt az ott tartózkodó biztonsági őr égési sérüléseket szenvedett, miután megpróbálta megakadályozni az elkövető tettét. A tüntetőt és az őrt is kórházba szállították.

Izrael délkelet-amerikai főkonzulja, Anat Sultan-Dadon az eset után úgy nyilatkozott, hogy „szomorú az irodaház bejáratánál történt önfelgyújtás miatt”.

Tragikus látni, hogy az Izrael iránti gyűlölet és uszítás ilyen szörnyű módon fejeződik ki"

– mondta.

Mint írtuk, helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor lejárt az Izrael és a Hamász között hét napja tartó tűzszünet. Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy folytatja a harcot a Hamász ellen.

Amerikai tisztviselők figyelmeztettek, hogy a harcokkal párhuzamosan kiújulhatnak az antiszemita és az iszlamofób megnyilvánulások is.