A kiszabadult izraeli túszok sorstársaik szabadon bocsátását követelik

2023.12.03. 09:06
A Gázai övezetben korábban fogságban tartott túszok szombaton először szólaltak meg nyilvánosan, sürgetve a Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy biztosítsa a még mindig a palesztin területen, az iszlamista Hamász mozgalom által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

Korábban több izraeli túszt is szabadon engedtek a pénteken lejárt hétnapos humanitárius szünet keretében.

Közülük négy nő rövid interjúkban beszélt a félelemről, éhezésről és alváshiányról, amelyet a fogságban tapasztaltak, miután elrabolták őket a Hamász október 7-én izraeli földön elkövetett támadásakor.

A lányaink olyan dolgokat láttak, amelyeket az ilyen korú gyerekek vagy bármilyen korúak nem láthatnak

– mondta a 45 éves Danielle Aloni, akit november 24-én engedtek szabadon ötéves kislányával együtt.

Élelem nem volt bőven, és minél több idő telt el, annál kevesebb volt

– mondta a 84 éves Dica Heiman az MTI híradása szerint, akit kedden engedtek szabadon.

A kiszabadult emberek felszólították az izraeli kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a többi túsz szabadon bocsátása érdekében.

Továbbra is sokakat tartanak fogva

A tanúvallomások sugárzása egy nappal az Izrael és a Hamász közötti hétnapos humanitárius szünet befejezése után történt, amelynek eredményeképpen 80 izraeli túszt engedtek szabadon 240 izraeli börtönben tartott palesztin fogolyért cserébe.

Az izraeli bombázások pénteken újraindultak a Gázai övezetben, ahonnan a Hamász rakétákat indított izraeli területek ellen.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton közölte, hogy még mindig 137 izraelit és külföldit tartanak fogva a palesztin területen, amelyet Izrael 16 év blokád után „teljes ostrom alatt” tart, és ahol a humanitárius szükségletek óriásiak.

A Hamász-kormány szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 15 ezer ember, köztük több mint 6150 fő 18 év alatti halt meg az izraeli csapásokban.