18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Putyin két szövetségesét is meggyilkolták alig pár óra alatt

GettyImages-479102243
2023.12.07. 15:34
Órákon belül kiiktatták Vlagyimir Putyin orosz elnök két szövetségesét szerdán. A hazaárulással vádolt Illia Kiva volt ukrán politikust Moszkva közelében lőtték le, míg Oleh Popov oroszbarát ukrán politikus autóját felrobbantották. A Kiva elleni merényletet az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vállalta magára, hozzátéve, hogy „erre sorsra jut Ukrajna minden árulója″.

Mint írtuk, vérbe fagyva találták meg szerdán Ilja Kivát egy Moszkvától 50 kilométerre fekvő faluban. Az egykori ukrán képviselő arccal a hóban feküdt, fején lőtt sebbel, Szuponyevo községben, egy szállodánál. 

ria.ru portál arról számolt be, hogy a nyomozók és a kriminalisták átvizsgálták a gyilkosság helyszínét. Az áldozat testén két lőtt sérülést találtak.

A 46 éves oroszbarát politikust hazaárulás miatt 14 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték Ukrajnában.

Kivát márciusban fosztották meg mandátumától, miután támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz „különleges hadműveletet″, és bírálta az ukrán vezetést. Novemberben a lvivi bíróság több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találták a politikust – írja a Newsweek.

Az egykori ukrán képviselő tavaly január végén menekült Oroszországba, ahol politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot is kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Kiva tavaly áprilisban azt állította, hogy orosz biztonsági szervek meghiúsítottak egy ellene irányuló merényletet.

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta a merényletet

Kiva meggyilkolását az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vállalta magára – írja a ria.ru. Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerdán sokatmondó nyilatkozatot adott egy televíziónak. 

Megerősítjük, hogy Kiva már nem él. Ilyen sorsra jut Ukrajna minden árulója, és Putyin rezsimjének csatlósai

– ismertette Andrij Juszov megszólalását a Newsweek.

A lap az Agence France-Presse jelentésre hivatkozva azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés szóvivője „az egyik legnagyobb szemétládának” és „árulónak” nevezte Juszovot.

A másik áldozatot ellen már tavaly is merényletet kíséreltek meg 

A The Kyiv Independent azt írta, hogy sajtóhírek szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) lehet a felelős a szerdán meghalt Oleh Nyikolajevics Popov haláláért is. Az Oroszországhoz csatolt „Luhanszki Népköztársaság” parlamenti képviselőjének autóját felrobbantották. 

Popovot már 2022 szeptemberében is megpróbálták kiiktatni. Az elkövetőt ekkor sikerült őrizetbe venni, majd megállapították, hogy egy SZBU-tiszt volt a megrendelő. 

Az ukrán biztonsági szolgálat egyik forrása azt állította, hogy Popov legitim célpont volt, ugyanis számos orosz önkéntes zászlóalj élén állt, emellett illegális fegyveres csoportokat vezetett, és ukránokat gyilkolt meg. Az ukrán erők rendszeresen vesznek célba Putyin-barát tisztviselőket Ukrajna megszállt régióiban, valamint Oroszországban is.

Az ukrajnai háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin 2014. március 16-án. Fotó: Hannah Peters / Getty Images Hungary)