18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ártatlanul ülhetett 20 évet a csecsemőgyilkosságért elítélt ausztrál nő

2023.12.14. 08:41
Kathleen Folbigg, a négyszeres csecsemőgyilkosság miatt bebörtönzött nő ítéletét csütörtökön hatályon kívül helyezték. A nő 20 évet ült börtönben, ám most új bizonyítékok kerültek elő az üggyel kapcsolatban, ami a felmentéséhez vezetett.

Az egykor „Ausztrália legrosszabb anyjának” bélyegzett nő négy gyermeke megölése miatt hozott ítéletét hatályon kívül helyezték – írja a BBC.

Az új-dél-walesi legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy az eredetileg Kathleen Folbigg börtönbüntetéséhez használt bizonyítékok „nem voltak megbízhatóak”.

Az 56 éves nőt kegyelemben részesítette és szabadlábra helyezte az állam kormánya, miután 20 évet töltött börtönben. Folbigg üdvözölte a legújabb hírt, de azt mondta, hogy az ártatlanságát alátámasztó bizonyítékokat évtizedekig figyelmen kívül hagyták és elutasították.

A rendszer inkább engem hibáztatott ahelyett, hogy elfogadta volna, hogy néha a gyerekek hirtelen, váratlanul és szívszorítóan meghalhatnak, és meg is halnak

– mondta csütörtökön a bíróság előtt.

Folbigg ügyét Ausztrália egyik legnagyobb igazságszolgáltatási tévedésének nevezték. Az ügyben érintett négy csecsemő Caleb, Patrick, Sarah és Laura 1989 és 1999 között haltak meg hirtelen, 19 napos és 18 hónapos koruk között. Az ügyészek a tárgyaláson azt állították, hogy Folbigg megfojtotta őket.

Az ügy közvetett bizonyítékokra támaszkodott, felhasználva a nő naplóit, amelyeket soha nem vizsgáltak meg pszichológusok vagy pszichiáterek. 2003-ban 40 év börtönre ítélték a négy gyermek megöléséért. Ezt később fellebbezéssel 30 évre csökkentették.

2023 elején az ügyében indított vizsgálat megállapította, hogy

kétségek merültek fel a bűnösségével kapcsolatban, mivel tudományos eredmények szerint a gyermekei természetes halált halhattak hihetetlenül ritka génmutációk miatt.

Andrew Bell bíró szerint ez az új bizonyíték vezetett ahhoz, hogy Folbigget csütörtökön minden vád alól felmentették. A nő jogi csapata megerősítette, hogy most kártérítést fognak kérni a nevében.

Az ügy világszerte nagy figyelmet keltett, és rámutatott arra, hogy az ausztrál jogrendszer lassan reagál a tudományra.

Hálás vagyok, hogy a tudomány és a genetika legújabb eredményei választ adtak arra, hogyan haltak meg a gyermekeim

– mondta Folbigg.