Két hajót is eltaláltak rakétával pénteken a Vörös-tengeren a jemeni lázadók

2023.12.15. 18:26

A libériai zászlók alatt közlekedő hajókat a Báb-el-Mandeb-szorosban érte találat – közölte az MTI. 

Az első támadásban a német tulajdonban levő, Egyiptomból Szingapúrba tartó al-Jasrah nevű hajót találta el egy rakéta. A fedélzetén tűz ütött ki, de senki sem sérült meg – mondta el egy amerikai tisztségviselő.

A második támadáskor elindított két rakéta közül egy ért célt. A becsapódás hatására tűz keletkezett, amelynek eloltásában a hajó legénysége segédkezett, de szintén nem történt sérülés – közölték a hatóságok.

A húszi lázadók közleményben számoltak be arról, hogy két hajót is támadtak rakétával, de nem tettek említést az al-Jasrah hajóról, csupán az Alanyáról és a Platinum III-ról. Katonai szóvivőjük azt állította, hogy a mozgalmuk irányította jemeni haditengerészet figyelmeztette a két hajót, de azok nem vettek erről tudomást.

Az utóbbi egy napban már harmadszor támadtak a jemeni húszi lázadók Vörös-tengeren közlekedő konténerhajókra. Csütörtökön kis híján eltalálták a Maersk Gibraltar konténerhajót, amely rádión kapott utasítást a húszik irányította jemeni hadseregtől eredeti útvonalának megváltoztatására.

Ez utóbbi hajó tulajdonosa, a dán Maersk hajózási társaság pénteken utasította hajóit, hogy meghatározatlan ideig ne használják a vörös-tengeri útvonalat.

A német kormány szigorúan elítélte pénteken a jemeni húszi lázadókat a hajók megtámadása miatt. Annalena Baerbock külügyminiszter egyúttal megköszönte Szaúd-Arábiának, hogy segít az ilyen támadások meghiúsításában a támadó drónok és rakéták lelövésével.

Mint azt lapunkban Tomolya János terrorizmus-szakértő megírta, a húszik a jemeni Szaada tartományban élnek, és a síita iszlám zaidi ágának követői, amelyhez, tekintve, hogy nincsenek hivatalos adatok, egyes becslések szerint az ország lakosságának 25, míg más források szerint 35 százaléka tartozik.

A 99 százalékban muszlim Jemenben emellett csekély számú keresztény, hindu és más vallású ember is él.

A húszik neve akkor lett világszerte ismert, amikor 2014. szeptember 11-én elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát,  és megpróbálták elfoglalni Ádent. Eközben mind az arab-félszigeti Al-Kaida (AQAP), mind az Iszlám Állam (IS) helyi leányvállalatai egyre aktívabbak lettek, és beszálltak a zavarosba halászni a jemeni polgárháborúban.

Az AQAP több déli tartományban is elfoglalt területeket. A lázadók a jemeni hadseregtől zsákmányoltak nagy mennyiségű rakétafegyvert. A húszi lázadók így tudtak később számos rakétát kilőni Jemenből Szaúd-Arábiába.

Később már Irán látta el a lázadó húszikat saját rakétaeszközeivel. 2015 óta több mint 430 különböző rakétát lőttek ki Szaúd-Arábiára, és mintegy 900 dróntámadás is végrehajtottak, amelyek mintegy 60 civil életét oltották ki.