Zelenszkij pártjának a tagja volt a képviselő, aki robbantott egy ülésen Kárpátalján

2023.12.15. 16:51
Pénteken a kárpátaljai Kereckén három gránátot dobott a vitatkozó tanácstagok közé az egyik képviselő. Csaknem harminc ember sérült meg a támadásban, amelyet a helyi rendőrség terrorcselekménynek minősített.

Huszonhatan megsebesültek, közülük hatan súlyos állapotban kerültek kórházba, miután az egyik kárpátaljai képviselő három gránátot is a vitatkozó testület tagjai közé dobott. 

Helyi sajtóértesülések szerint a robbantás idején a képviselők a 2024-es költségvetés elfogadásáról tárgyaltak. Egyelőre nem tudni, hogy a merénylő miért akarta felrobbantani az ülés résztvevőit.

A Mukachevo.net újságírói azonban ellátogattak az említett faluba. A lap információi szerint 

a gránátot Szerhij Batrin, a falusi tanács egyik, a Nép Szolgája párthoz tartozó képviselője robbantotta fel.

A falusi tanács munkatársai a lapnak elmondták, hogy a robbanás után először sikolyokat hallottak, majd a tanács titkára véresen kirohant a teremből, ekkor azonnal mentőt hívtak.

A helyi lakosok szerint Szerhij Batrin aktivista volt, és Kerecka község vezetőjével szemben állt.

Petro Matyiko helyi lakos szerint a képviselő konfliktusba került a helyi hatóságokkal a földek elosztása miatt, de nem tudja biztosan azt állítani, hogy ezért robbantotta fel a testületet.

A Nép Szolgája párt

A Nép Szolgája nevű politikai pártot hivatalosan 2018. március 31-én jegyeztek be. Központi alakja Volodimir Zelenszkij, aki 2017 decemberében jelentette be, hogy a párt jelöltjeként indul a 2019-es ukrajnai elnökválasztáson. A párt elnöke 2019. november 10-től Olekszand Kornyijenko.