Ellepi a víz Ausztrália egy részét, katasztrófa van kialakulóban

2023.12.17. 20:36
Súlyos árvízveszély alakult ki Queensland északi részén Ausztráliában, miután öt napja, a Jasper nevű ciklon elvonulása óta özönvízszerűen esik az eső. Otthonok kerültek víz alá, a lakosokat evakuálni kellett. A helyiek elmondása szerint még életükben nem láttak ekkora égszakadást. A folytatásban sem lehet sok jóra számítani.

Queensland egyes területein vasárnap hat óra alatt több mint 400 milliméternyi eső esett – még több, mint az előző 24 órában összesen, mikor körülbelül 600 milliméter csapadék hullott.

A folyók és patakok kiléptek a medrükből; a víz lakóházakat, épületeket, forgalmas autópályákat, sőt repülőgépeket is ellepett.

Steven Miles miniszterelnök szombat este azt nyilatkozta, hogy rövidesen az 1977-es, eddigi legmagasabb árvízszintet is átléphetik.

A kormány az állami katasztrófavédelmi szolgálat, a tűzoltók és a rendőrség csónakjait, valamint a szörfös életmentők és a haditengerészet hajóit is igénybe vette a segítségnyújtáshoz – számolt be a 9 News.

A Queenslandi Tűzoltóság és Sürgősségi Szolgálat munkatársait több mint ötven árvízi mentéshez riasztották. A rendőrfőnök-helyettes szerint több mint tízezer otthon maradt áram nélkül.

A legnagyobb probléma, hogy az esőzéseknek még koránt sincs vége – ez pedig már az élelmiszer-ellátást is komoly veszélybe sodorja. Laura Boekel, a Meteorológiai Hivatal vezető meteorológusa további „széles körű és folyamatos esőzésre” figyelmeztetett. Elmondta, hogy hétfőn további 500 milliméternyi csapadék hullhat.

Míg Queenslandben ki sem látnak a bajba jutott emberek a vízből, addig – mint az Indexen megírtuk – Ausztrália számos részét hőhullám sanyargatja. A meteorológiai szolgálat bozóttüzekre vonatkozó figyelmeztetést adott ki több államban, miután Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában több mint ötven helyen keletkezett tűz szombaton.