Donald Trump: Orbán Viktor szerint Donald Trump menti meg a világot

GettyImages-1861192204
2023.12.17. 11:33
A The Washington Post tudósított arról, hogy egy kampányrendezvényen Donald Trump Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézte, és elismerően nyilatkozott Orbán Viktorról. Egyes szakértők szerint beszéde Adolf Hitlert is megidézte.

„Donald Trump, aki a közvélemény-kutatások szerint  a republikánus párt következő elnökjelöltje lehet, egyetértően idézte Vlagyimir Putyin orosz és Orbán Viktor magyar autokratákat, ami része azon törekvéseknek, hogy elterelje a figyelmet az ellene folyó büntetőeljárásokról és a demokrácia erodálódásáról szóló félelmekről” − írja a The Washington Post.

Szombaton egy választási kampányrendezvényen elmondott beszédében emellett ismét dehumanizáló nyelvezettel beszélt a bevándorlókról. Megszólalását a történészek diktátorok korábbi beszédeihez hasonlították, egyik utalása a szakértők szerint Hitlert idézte meg.

A volt elnök az amerikai Capitoliumban 2021. január 6-án elkövetett erőszakos bűncselekményekkel vádolt embereket pedig „túszoknak” nevezte.

Az utóbbi időszakban szakértők, történészek és politikai ellenfelei aggodalmuknak adtak hangot, ahogy egyre többet lehet tudni Trump retorikájáról, elképzeléseiről és a második ciklusra vonatkozó terveiről. Egyre többen mutatnak rá a múltbeli diktátorokkal és jelenlegi tekintélyelvű vezetőkkel való párhuzamokra.

Donald Trump szemfényvesztésnek látja az amerikai demokráciát, és meg akarja győzni a követőit, hogy ők is így lássák azt. Putyin gyűlöli az olyan nyugati értékeket, mint a demokrácia és a jogállamiság, ahogy Trump is így van ezzel

− mondta Jennifer Mercieca, a Texas A&M University professzora, aki a demokrácia és a retorika összefüggéseit kutatja.

Putyint idézte, majd Orbánt dicsérte a volt elnök  

Trump Putyint idézte, aki bírálta a Trump ellen felhozott büntetőjogi vádakat. Az idézet szerint Putyin egyetértett a volt elnökkel abban, hogy a büntetőeljárásokat politikai indíttatásúnak állította be.

Ez csak azt mutatja, mennyire rohadt az amerikai politikai rendszer. Amerika nem oktathat ki másokat demokráciából

− idézte Trump Putyint a beszédben. A volt elnök hozzátette: „Mindenki csak röhög rajtunk.” 

Ezután, ahogy a The Washington Post írta, „elismerően nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, aki a média ellenőrzése és az ország alkotmányának megváltoztatása révén funkcionálisan autokratikus hatalmat szerzett. Orbán az »illiberális« állam modelljeként mutatta be adminisztrációját, és hangosan ellenzi a bevándorlást, mivel az »kevert fajú« európaiakat fog létrehozni. A világ demokratikus vezetői igyekeznek elszigetelni Orbánt a polgári szabadságjogok csorbítása és a Putyinnal való szoros kapcsolata miatt”. 

Trump azonban „rendkívül tiszteletreméltónak” nevezte őt, és emlékeztetett rá, hogy Orbán szerint „ő az az ember, aki megmentheti a nyugati világot”.

A beszédben Trump megismételte vitatott kijelentéseit az illegális bevándorlókról, azzal vádolva őket, hogy „megmérgezik az ország vérét”. Ezt a kifejezést a bevándorlók és a polgárjogi aktivisták elítélték, mivel emlékeztet Hitler Mein Kampfjának kijelentéseihez, amelyekben azt mondta a németeknek, hogy „gondoskodjanak saját vérük tisztaságáról” úgy, hogy kiirtják a zsidókat.

A főiskolai arénában összegyűlt többezres tömeg éljenezte, ahogy Trump recitálta a Kígyó című bevándorlásellenes verset, amelyet már a 2016-os kampány óta népszerűsít.

A 2021. január 6-i lázadás harmadik évfordulójához közeledve a volt elnök védelmére kelt azoknak, akiket erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítanak, és akiket tárgyalásukig bírói utasításra őrizetbe vettek.

Én nem foglyoknak, hanem túszoknak hívom őket. Ők túszok

− mondta. 

A beszéd komoly bírálatokat váltott ki a demokraták oldaláról. „Donald Trump egy szélsőséges programmal kampányol, amely elvenné az amerikaiaktól nehezen kivívott szabadságjogaikat. Ez ilyen egyszerű” − fogalmazott közleményében Sarafina Chitika, a Demokrata Nemzeti Bizottság sajtótitkára. „Ha hatalomra kerül, nem fogja vesztegetni az időt, hogy megvalósítsa veszélyes vízióját.”

Még el sem kezdődött, de már egyre szélsőségesebb a kampány

Trump beszéde elején a gazdaságra fókuszált. Olyan statisztikákat idézett, amelyek összehasonlították a megélhetési költségeket az ő elnöksége alatt, valamint jelenleg. Trump azonban egyre élénkebbé vált, amikor visszatért a bevándorláshoz és az ellene felhozott vádakhoz.

Steven Cheung, Trump szóvivője azt mondta, hogy a volt elnök „nagyszerű beszédet tartott, és elsöprő sikert aratott”.

Donald Trump elkezdte hárítani azokat a híreket, amelyek szerint esetleges második ciklusában bosszút állna kritikusain, és azzal vádolta Joe Bident, hogy diktátorként viselkedik az ellene felhozott büntetőeljárásokban. Az ügyek közül kettőt állami ügyészek indítottak, a két szövetségi ügyet pedig az igazságügyi minisztérium szabályai szerint a Fehér Háztól függetlenül eljáró különleges ügyész kezeli.

Anélkül, hogy bármi bizonyítékot bemutatott volna, a négy esetet ellene folyó összehangolt üldözésnek állítja be, amelyet azért folytatnak, mert vezet a felmérésekben.

A beszéd egy olyan zenével zárult, amelyet Trump annak ellenére használ továbbra is a gyűlésein, hogy az kapcsolatba került a QAnon nevű szélsőséges összeesküvés-elmélettel, amely szerint ő az egyetlen, aki le tud számolni a gyerekek vérét ivó pedofil demokratákkal.

(Borítókép: Donald Trump 2023. december 16-án. Fotó:  Chris Unger / Getty Images Hungary )