Meghalt egy gyermek Székelyudvarhelyen, ahol leomlott egy diákotthon fala

2023.12.18. 17:16 Módosítva: 2023.12.18. 19:14
Összedőlt a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala hétfő délután, legkevesebb négy gyermeket maga alá temetve – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU) az MTI szerint. A legfrissebb hírek szerint legalább egy kiskorú meghalt.

Az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le. Alina Maria Ciobotariu, az ISU szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók három diákot mentettek ki a romok alól,

ketten eszméletüknél vannak, de egyikük állapota válságos.

A sérülteket kórháziba vitték, közben a tűzoltók folytatják az esetleges további áldozatok keresését. Előzetes információk szerint egy negyedik áldozat is a romok alatt lehet.

Akár négynél is többen lehettek a romok alatt

A maszol.ro portál azt írta, hogy a kollégium egyik nevelőnője szerint akár hatan is lehettek az épületben az omlás idején. A portál több helyszíni fotót is megosztott.

Mint írták, a helyzet kaotikus.

A romok alól segélykiáltások hallatszottak, a mentők a hangok alapján keresték a túlélőket.

A lap szerint a három megtalált gyermek közül az egyiket újra is kellett éleszteni, ami sikerült is. 

Ez okozhatta az omlást 

László Szabolcs, a székelyudvarhelyi rendőrség vezetője elmondta, nem sokkal 16 óra után riasztották őket a helyszínre, ahová elsőkként érkeztek meg, utána értek ki a tűzoltók is. Hozzátette,

valószínű, hogy a diákotthonnál végzett munkálatok miatt indulhatott meg a fal (ezt a szakértői vizságlat állapíthatja meg pontosan).

„Amikor a helyszínre érkeztünk, hangokat hallottunk a romok alól, két lánynak a hangját tudtuk megkülönböztetni, őket meg is találtuk, sikerült kihoznunk őket. A második lány mondta el, hogy még egy leány bent van, őt is sikerült megtalálni” – közölte a székelyudvarhelyi rendőrség vezetője.

Egy gyermek meghalt, a többiek súlyos sérüléseket szenvedtek

Frissítés: a román katasztrófavédelem utóbb közölte, hogy a romok alól kihúztak egy negyedik gyermeket, de már eszméletlenül, és nem lélegzett.

próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel, meghalt.

A mentést időközben leállították, vagyis feltételezhetően nincsenek többen a romok alatt. A lezárult mentőakcióról időközben több rövid videó is napvilágot látott.

A három sérültről azt írták, hogy egyikük lélegeztetőgépen van eszméletlenül. A másik két sérültet (akik közül egy lány gerinctörést is szenvedett) különféle sérülésekkel kezelik kórházban, ők maguknál vannak.

A diákok állítólag már korábban figyelmeztettek arra, hogy repedezik a fal 

A maszol.ro szerint az omlás előtt a diákok jelezték, hogy repednek a falak, de már késő volt.   A Hargita Népének nyilatkozó egyik nevelőnő azt mondta:

Az egyik diák szólt szünetben, hogy reped a fal. Mire odamentem, csak egy nagy dördülést hallottam. A 47-es szoba ajtaját nem tudtam kinyitni, a többinél már csak romokat és téglákat láttam. 

Hozzátette: szerencse a szerencsétlenségben, hogy szünetben történt az eset, mikor a legtöbb diák nem a szobákban tartózkodik.

A diákok eközben elmondták, hogy mióta néhány napja megkezdődtek a munkálatok az épület követlen szomszédságában, a bentlakás falain repedések jelentek meg, majd azok egyre nagyobbakká váltak, sőt állítólag azt is „érezték, hogy az épület mozog”.

A megyei tanfelügyelőség tisztviselője eközben azt mondta, hogy az épülettel eddig minden rendben volt. Cristinel Glodeanu főfelügyelő-helyettes a Digi 24-nek úgy fogalmazott, hogy „az épületet ellenőrizték, és eddig nem jelentettek semmilyen problémát”, és hogy az épület rendelkezik minden szükséges engedéllyel.

Elmondása szerint a most zajló munkálatok csak az épületen kívül, az udvaron folynak. „Az épület a római katolikus egyház tulajdona, és kölcsönben van az oktatási intézménynek [...] Majd később meglátjuk, hogy mi a helyzet. A gimnáziumnak két rehabilitált épülete van, amelyek 3-as szeizmikus kockázatúak, ez az épület nem volt szeizmikus kockázatú” – mondta a Hargita megyei főtanfelügyelőség képviselője.