Ételmaradékkal próbáltak segítséget kérni az izraeli katonák által lelőtt izraeli túszok

2023-12-17T161138Z 7554470 RC22Z4A32L4L RTRMADP 3 ISRAEL-PALESTI
2023.12.18. 08:39
Három huszonéves izraeli túsz halt meg pénteken, miután az izraeli katonák tévedésből lelőtték őket a Gázai övezetben. Mielőtt megölték volna őket, ételmaradékkel festettek S. O. S.-jelet egy ruhadarabra.

Az izraeli túszok – a 28 éves Jotam Haim, a 22 éves Szamer Talalka és a 26 éves Alon Samriz – pénteken haltak meg Gáza város Shejaija negyedében, miközben az izraeli csapatok kemény ellenállásba ütköztek.

Egy névtelenséget kérő izraeli katonatiszt szerint a férfiak ing nélkül bukkantak elő egy épületből, egyiküknél egy fehér ruhás bot volt.

Az egyik katona fenyegetve érezte magát, mivel a férfiak több tíz méteres távolságban voltak, terroristáknak gondolta őket, és tüzet nyitott rájuk. Ketten azonnal meghaltak, míg a harmadik sebesülten tért vissza az épületbe – közölte a BBC.

Héberül segélykiáltás hallatszott, és a zászlóaljparancsnok utasította a csapatokat a tűz beszüntetésére. A sebesült túsz később újra előkerült, és lelőtték – mondta a tisztviselő. Nem világos, hogy a túszokat fogvatartóik hagyták-e magukra, vagy megszöktek.

Vasárnap az IDF közölte, hogy átkutatták az épületet, és felfedezték a szövetre írt „SOS” és „Segítség, 3 túsz” üzeneteket.

A férfiak az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint egy ideig a lövöldözés helyszínének szomszédságában lévő épületben laktak. Közben a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli légicsapások legalább 90 embert öltek meg vasárnap a dzsabaliai menekülttáborban.

A csapások egy olyan lakótömböt értek, amelyben két család lakott a minisztérium közlése szerint. A feltételezések szerint még mindig mintegy 120 túsz van fogságban a Gázai övezetben, akiket a Hamász és a vele szövetséges palesztin csoportok tartanak fogva.

Megsértették a harci szabályokat

Izraelre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy megegyezzen a túszok kiszabadításáról. Izraeli tisztviselők elismerték, hogy a fehér zászlót tartó három férfi megölése a harci szabályok megsértése volt.

Őket a Hamász október 7-i támadásai során fogták el és vitték Gázába, amelyekben mintegy 1200 ember vesztette életét Dél-Izraelben. Izrael ezt követően nagyszabású megtorló műveletet indított, amelynek célja szerinte a Hamász megsemmisítése.

Az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünet e hónap eleji lejárta óta a túszok családjai sürgetik az izraeli kormányt, hogy kössön új tűzszünetet, hogy legalább néhány foglyot kiszabadíthassanak. Az eredeti megállapodás több mint 100 túsz szabadon bocsátásához vezetett, cserébe az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokért.

A növekvő palesztin civil áldozatok közepette az izraeli hatóságok egyre nagyobb nemzetközi nyomás alá kerültek, többek között az ország legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok részéről is.

(Borítókép: Alon Lulu Shamriz, az egyik véletlenül lelőtt izraeli túsz temetése 2023. december 17-én. Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters)