18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Izraeli elemzés szerint példátlan, ami Gázában zajlik

GettyImages-1827545701
2023.12.10. 20:08
Egy izraeli tanulmány szerint a gázai légicsapások halálos áldozatainak 61 százaléka civil – derült ki egy tanulmányból. A civil áldozatok aránya ezzel pedig magasabb, mint a 20. század összes világkonfliktusában. Az izraeli hadsereg továbbra is állítja, hogy igyekszik kímélni a civileket, a Hamász azonban élő pajzsként használja a palesztin lakosságot.

A legbefolyásosabb izraeli lap, a Haaretz elemzése akkor jelent meg, amikor az izraeli erők szombaton a Gázai övezet északi része feletti ellenőrzésük megszilárdításáért küzdöttek, bombázva Gázaváros Sedzsaija negyedét, miközben légicsapásokat mértek Rafahra, az Egyiptommal közös déli határon fekvő városra is – az izraeli hadsereg azt mondta a Gázában élőknek, hogy itt keressenek menedéket.

Az elmúlt 24 óra halálos áldozatainak teljes száma nem volt egyértelmű, de a Gáza középső részén, Deir al-Balahban lévő központi kórház 71 holttestet jelentett, és 62 holttestet szállítottak a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint a déli központi város, Hán Júnisz Nasszer kórházába – írja a The Guardian.

A Haaretz elemzése szerint a 2012 és 2022 közötti időszakban, a három korábbi gázai hadjárat légicsapásaiban a polgári áldozatok aránya 40 százalék körül mozgott. Ez az arány pedig 33 százalékra csökkent az idei év eleji, Pajzs- és Nyíl-hadművelet nevű bombázásokban. A helyi egészségügyi hatóságok szerint egyébként már több mint 16 ezer ember halt meg az izraeli támadásokban.

A jelenlegi hadművelet, a Vas kardjai első három hetében a polgári lakosság aránya az összes halálos áldozaton belül 61 százalékra emelkedett, amit a Haaretz „példátlan gyilkosságnak” nevezett.

Ez az arány jelentősen magasabb, mint a 20. században a világ összes konfliktusában a civil áldozatok aránya – a múlt századi háborúkban a civilek a halottak mintegy felét tették ki.

Az általános következtetése az elemzésnek pedig az, hogy a civilek kiterjedt gyilkolása nemcsak hogy nem járul hozzá Izrael biztonságához, de még hátrányos is Izrael számára. A gázai civilek ugyanis bosszút esküdhetnek szeretteik elvesztése miatt.

Az Egyesült Államok is aggódik

A tanulmány megerősíti két másik izraeli híroldal, a +972 Magazin és a Local Call 10 nappal ezelőtti vizsgálatát, amely szerint Izrael lakóházakat támad abban a reményben, hogy az emberek a Hamász terrorszervezet vezetői ellen fordulnak.

A számok nyugtalanító olvasmányt jelentenek a Biden-kormányzat számára, amely globális bírálatokkal és elszigeteltséggel néz szembe, amiért pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszünetről szóló szavazását.

A háború kezdete óta, amelyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni halálos támadása váltott ki, az Egyesült Államok igyekszik meggyőzni az izraeli erőket, hogy a célpontok kiválasztásakor legyenek körültekintőbbek. Az izraeli kormány továbbra is kitart amellett, hogy a hadsereg igyekszik kímélni a civileket, a terrorcsoport azonban élő pajzsként használja a palesztin lakosságot.

Segítség érkezik Amerikából

Az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő, John Kirby megismételte ezt az állítást, miközben pénteken az Air Force One-on tájékoztatta az újságírókat, de hozzátette:

Mindannyian elismerjük, hogy többet lehet tenni a polgári áldozatok számának csökkentése érdekében, és ezért továbbra is együtt fogunk működni izraeli partnereinkkel.

Kirby akkor beszélt, amikor a Biden-kormányzatot háborús bűnökre való felbujtás vádjával vádolták meg az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának megvétózása miatt. A Human Rights Watch szerint pedig az Egyesült Államok „háborús bűnökben való bűnrészességet” kockáztat azzal, hogy továbbra is fegyverekkel és diplomáciai támogatással látja el Izraelt. 

A globális bírálatokkal szemben az amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok szerepe az, hogy a rafahi átkelőhelyen keresztül humanitárius szállítmányokat juttasson a Gázai övezetbe.

John Kirby elmondta, hogy pénteken egy amerikai katonai szállító repülőgép szállt le Egyiptomban, amely közel 26 ezer kilogramm élelmiszert, vizet és gyógyszert szállított Gázába.

Természetesen szem előtt tartjuk a gázai emberek szenvedését, és mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy ne csak bejuttassunk oda dolgokat, hanem egy tényleges nemzetközi erőfeszítés élére álljunk, hogy bejuttassunk oda dolgokat

– mondta.

Kirby elmondta, hogy pénteken kevesebb mint 100 teherautó haladt át a rafahi kapun, ami körülbelül fele a napi mennyiségnek, amely a múlt hónap végi egyhetes humanitárius tűzszünet alatt érkezett Gázába.

Globális katasztrófára figyelmeztetnek a segélyszervezetek

Az ENSZ és más segélyszervezetek szerint azonban még ha a teherautók Rafahnál be is érkeznek a Gázai övezetbe, a Gázai övezet déli részén zajló szárazföldi offenzíva és az általános biztonsági hiányosságok megakadályozzák a szállítmányok szétosztását, miközben az éhínség és a betegségek veszélye egyre nagyobb és nagyobb.

Az IDF közölte, hogy kudarcot vallott egy túszmentési kísérlet. Elmondták, hogy két izraeli katona súlyosan megsebesült az akcióban, és egyetlen túszt sem sikerült kiszabadítani. Nem erősítették meg a Hamász állítását, miszerint az egyik túsz, a 25 éves Sahar Baruch meghalt a mentési kísérletben, de a Beeri kibucban élő rokonai is bejelentették, hogy Baruch meghalt.

(Borítókép: Összedőlt épületek Deir al-Balah menekülttáborában. Fotó: Doaa Albaz/Anadolu via Getty Images)