18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Először ítélhetnek halálra valakit pedofília vádjával

2023.12.20. 16:53
Tavasszal fogadta el a törvénymódosítást Florida, és úgy tűnik alig egy éven belül már olyan ítéletet is hirdethetnek a bíróságon, ami erre utal. Az amerikai államban először végezhetnek ki valakit pedofília vádja miatt valakit. A vád alatt álló férfi már többször került összetűzésekbe a hatóságokkal.

Gyomorforgató videó került a County megyei sheriff hivatal birtokába novemberben, amin egy férfi videóra veszi, ahogy megerőszakol egy tizenkét évnél is fiatalabb fiút. A hatóságoknak hamar sikerült azonosítaniuk a férfit, a 36 éves Joseph Giampa személyében. A floridai férfi ugyanis már került letartóztatásba testi sértés és garázdaság miatt is az elmúlt években. 

A felvételen a férfi elmondta, hogy tudja, hogy áldozata szenved a történtektől, de neki csak jobban tetszik, ha ellenkezik. Az első meghallgatásán azonban tagadta az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak vallotta magát. 

Eközben az állami ügyész közleményben jelentette be, hogy halálbüntetést kíván kérni a vádlottra:

A legmagasabb büntetés kiszabására vonatkozó döntés a vádak súlyosságát és az államügyészi hivatal elkötelezettségét tükrözi, hogy a bűnözőket felelősségre vonja tetteikért. Az Államügyészi Hivatal elismeri az ügy érzékenységét és a közösségre gyakorolt hatását. Elkötelezettségünk az igazságszolgáltatás biztosítása és a kiszolgáltatottak védelme iránt továbbra is töretlen.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1977-ben úgy döntött, hogy a halálbüntetés nem alkalmazható nemi erőszak esetén, mivel az sérti a nyolcadik kiegészítésben foglalt, a kegyetlen és szokatlan büntetés tilalmát. 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság a Kennedy kontra Louisiana ügyben úgy döntött, hogy a halálbüntetés tilos, ha a bűncselekmény nem vezetett az áldozat halálához.

Ron DeSantis, Florida állam kormányzója áprilisban aláírta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását, ha az esküdtszék nyolc-négy ellenében a halálbüntetés kiszabását javasolja. Florida és Alabama most már az egyetlen két állam, amely lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását, ha az esküdtszék nem jut egyhangú ajánlásra.

Májusban a kormányzó aláírt egy másik törvényjavaslatot, amely kiterjeszti a halálbüntetést az államban, és lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását bizonyos gyermekek elleni szexuális bűncselekmények esetében.

Így az ügyészi kérést helybenhagyó ítélet esetén ez lesz az első olyan eset, amikor halálra ítélnek valakit pedofília vádja miatt. A híreket a férfi védője,  Morris Dagoberto Carranza nem kommentálta.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.