Zelenszkij meghívta Orbán Viktort, létrejöhet a csúcstalálkozó a két vezető között

33XK2ZZ-highres
2023.12.25. 13:40
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a két vezető egy kétoldalú találkozó keretében ül tárgyalóasztalhoz a tervek szerint, jelentette be Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője december 25-én.

A tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles skáláját érinthetik a gazdaságtól kezdve a nemzeti kisebbségek helyzetéig, tette hozzá Zsovka, írja az ukrán Interfax hírügynökségnek adott exkluzív interjúban.

A Korrespondent egyenesen úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfő elfogadta a meghívást, de ezt más ukrán híroldal egyelőre nem erősítette meg, ugyanakkor az interjúban Zsovkva is arról beszélt, hogy előkészítik a találkozót.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy Ukrajna az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló kerettörvényt. Akkor a Velencei Bizottság kérésére egy kivételével minden ajánlást végrehajtottak.

Beszélhetünk a gazdaságról, beszélhetünk a szomszédos országok közötti tranzitról. Ezt a látogatást mindenképpen előkészítjük, a diplomáciában nincs jobb a személyes tárgyalásoknál

– hangsúlyozta az elnöki hivatal helyettes vezetője.

A miniszterelnök az év utolsó Kormányinfóján azt mondta, hogy Argentínában váltott néhány szót Zelenszkijjel, és elfogadta a felkérést, hogy egyeztessenek, „tárgyalási ajánlatot tett, amit én elfogadtam”. 

Most pedig minden jel arra mutat, hogy elkezdődött a találkozó megszervezése a magyar és az ukrán külügyminisztérium közreműködésével.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter márciusban arról beszélt, hogy a miniszterelnök addig nem utazik Kijevbe, amíg a kárpátaljai magyarokat negatívan érintő urán nyelvtörvényt nem módosítják.

Ukrajna EU-csatlakozása is téma lehet

Orbán Viktor korábban már többször kifejtette, miért ellenzi Ukrajna felvételét az EU-ba. Szerinte Európa történetében még soha nem fordult elő, hogy egy háborúban álló országot be akartak volna venni az Európai Unióba.

Orbán Viktor az EU csúcson Brüsszelben a sajtó kérdéseire válaszol 2023. december 14-én
Orbán Viktor az EU csúcson Brüsszelben a sajtó kérdéseire válaszol 2023. december 14-én
Fotó: Ksenia Kuleshova / Bloomberg / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy az EU-csúcs előtt Orbán Viktor azt ígérte, megvétózza, hogy az Európai Unió megkezdje Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, a magyar kormányfő végül vétó helyett egyszerűen kivonult a teremből, amikor a tagállamok állam- és kormányfői erről szavaztak. Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

„Magyarország nem tartja felkészültnek Ukrajnát az uniós tárgyalások megkezdéséhez, ezért nem vett részt az arról tartott szavazáson” – tájékoztatott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Kénköves villámokra számít a miniszterelnök

Orbán Viktor a TV2-nek adott interjúban úgy fogalmazott: az uniós csúcs egyik legnehezebb része az volt, hogy hogyan maradjon ki Magyarország egy olyan döntésből, amelyet a többi tagállam „rá akar kényszeríteni”.

Orbán Viktor a következő, februári csúccsal kapcsolatban „kénköves villámokra” és nehéz egyeztetésekre számít. Ezen alkalomkor dönthetnek az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásról is.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij [j] ukrán elnök kezet fog Orbán Viktor [b] magyar miniszterelnökkel az EU csúcstalálkozójának plenáris ülése előtt a granadai Palacio de Congresóban, Dél-Spanyolországban 2023. október 5-én. Fotó: Ludovic Marin / AFP)