A prágai mészárlás után változtathatnak a cseh fegyvertörvényen

GettyImages-1866894101
2023.12.27. 07:07
A cseh kormány többek között kibővítené azon okokat, amiért a rendőrség egy fegyverbirtokostól elkobozhatná a fegyverét, emellett pedig jobban bevonnák az orvosokat és a fegyverboltosokat is a megelőzésbe. A fegyvertörvény módosításán dolgozó képviselő reményei szerint ezzel megelőzhetővé válnának a december 21-ihez hasonló tragédiák.

A Petr Fiala vezette cseh kormány megkezdte a hatályban lévő fegyvertörvény módosítását, miután december 21-én egy 24 éves cseh férfi 14 emberrel végzett a prágai Károly Egyetem Jan Palach téri épületében, mielőtt önmagával végzett.

Mint azt az Indexen bemutattuk, az elkövető a mészárlását olyan fegyverekkel követte el, amiket legálisan viselt – összesen nyolc lőfegyverre, köztük két félautomata puskára volt fegyvertartási engedélye –, emiatt Csehországban elindult egy vita arról, hogy módosítani kell-e, és ha igen, miként a jelenlegi szabályozást, hogy az ehhez hasonló tragédiákat a jövőben elkerüljék.

A legfrissebb, 2022. januári adatok szerint a Cseh Köztársaságban jelenleg 313 688 személynek van fegyvertartási engedélye, akik összesen 1 003 390 regisztrált, legálisan tartott fegyverrel rendelkeznek – a cseh kormány már a tragédia előtt elkezdett dolgozni a módosításon, amit a lövöldözés felgyorsított.

Ezeket a változtatásokat vetették fel 

A törvény módosításáról számolt be a Seznam Zprávynak az annak kidolgozásában részt vevő Petr Letocha, a STAN politikusa. Mint fogalmazott, a törvénymódosítás célja, hogy más hasonló eseteket kiküszöbölhessenek.

A JÖVŐBEN PÉLDÁUL MÁR AKKOR IS BEVONHATNÁK VALAKINEK A FEGYVERENGEDÉLYÉT, HA A KÖZÖSSÉGI OLDALON FENYEGETŐZIK.

Emellett bővítenék az orvosok feladatait és kötelezettségeit. Letocha arról beszélt, a módosító javaslat szerint az orvosoknak majd jelenteniük kéne a rendőrség felé, ha úgy látják, hogy a fegyverbirtokos páciensüknek egészségügyi vagy mentális problémái lehetnek, és emiatt nem alkalmas fegyver viselésére. Igaz, csak abban az esetben, ha tudomása van arról, hogy a páciensének van fegyvertartási engedélye – egy ilyen bejelentés után pedig a rendőrség felülvizsgálhatná az illető engedélyét.

Egyébként még a 2015-ös Uhersky Brod-i (Magyarbród), majd a 2019-es ostravai kórházi tragédia után vezették be, hogy az engedély bevonható, amennyiben valaki fizikailag vagy mentálisan nem egészséges a fegyvertartásra – az ostravai lövöldöző például abban a téveszmében élt a negatív orvosi eredményei ellenére, hogy halálos beteg és senki nem akar segíteni rajta.

A Hospodarské noviny lap szerint rendőrségi jegyzőkönyvekre hivatkozva arról írt, a mostani tömeggyilkosnak is mentális problémái lehettek – korábban többször is részt vett pszichológiai kezelésen.

Letocha ezenkívül egy másik nagy változásról is beszélt:

amennyiben valaki feltűnően sok lőfegyvert vagy lőszert vásárol, akkor a fegyverárusnak is jeleznie kéne ezt a rendőrség felé, ami ezután ezzel kapcsolatosan vizsgálódna.

Egyébként a december 20-i mészárlás miatt a rendőrségi nyomozás azt is vizsgálja, hogy hibázott-e valaki, hogy nem vették észre, hogy az elkövetőnek az arzenálja folyamatosan nőtt – jelenleg azt akarják megállapítani, hogy amennyiben valaki valóban hibázott, akkor az egy egyedi eset volt vagy rendszerszintű probléma.

A mostani módosító javaslat egyébként jobban bővítené a rendőrség azon jogát, hogy milyen esetben foglalhat le legálisan tartott lőfegyvert a jövőben, ha valaki agresszívabban kezd el viselkedni – példaként azt említette Letocha, ha az illető közösségi oldalain fenyegetőzik, kapcsolatba kerül szélsőséges szervezetekkel vagy gyakran szólalkozik össze szomszédjaival. Ilyen esetben a rendőrség vizsgálná, valóban fennáll-e a veszély.

(Borítókép: Gyászoló emberek a Károly Egyetem épülete előtt Prágában 2023. december 22-én. Fotó: Gabriel Kuchta / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport